Muslimská herečka se svlékla pro německý Playboy

21. duben 2011

Je jí pětadvacet let, živí se jako herečka a jak sama říká, je první Turkyní, která se dostala na obálku pánského časopisu Playboy. Zde figuruje s odhaleným ňadrem. O případu Sily Sahinové se teď hodně mluví a píše, a to zdaleka ne jenom v Německu, kde se herečka narodila a kde stále žije, ale třeba také v Británii či v Itálii.

Nejde zde však o nějaké lechtivé téma jako spíš o to, že dívka je původem muslimka. Jak sama říká, dělala až příliš dlouho to, co po ní chtěli muži v rodině a teď chce udělat něco jiného. Dá se předpokládat, že tím sklidí bouři nevole nejenom v Německu, ale i od jiných muslimů. A nemusí to být pouze radikální muslimové.

Diskutuje se o tom, kde začíná a kde končí svoboda osobnosti, a také zda je v moderní společnosti dobře, když se žena ukazuje jako zboží. Proti tomu bojují například feministky.

Týdeník Die Welt publikoval na toto téma zajímavou úvahu – když feministky brojí proti tomu, aby se islámské ženy zahalovaly, teď by mohly být rády, když se jedna dáma odhalila až příliš. Bude to prý pro ně zajímavé dilema.

Buďte samy sebou, vzkazuje ostatním dívkám

Sama říká, že ji ke svléknutí pro německé vydání Playboye přivedla touha po svobodě a sebevyjádření. Chtěla udělat něco, co se líbí jí samotné. Také říká, že je příkladem pro mladé muslimky a vzkazuje jim tak: Buďte samy sebou. Na druhou stranu je to pro ni i reklama.

Rodina s ní přerušila veškeré styky. V článku bulvárního listu Bild Sila Sahinová odpovídá , že s rodiči se má velmi ráda a že nějakou dobu, po kterou se nebudou stýkat, přetrpí. Co prý ale říkají strýcové, tety, sousedé a přátelé, je jí jedno.

Herečka Sila Sahinová je v Německu známá například z telenovely Gute Zeiten, schlechte Zeiten.

autoři: msl , Mariana Zapotilová
Spustit audio