Muslimové proti teroru

11. říjen 2014

Saúdský list Arab News píše, že skutečnou podobou islámu jsou snímky milionů poutníků v bílém šatu zvaném ihrám, kteří pokryli Horu slitování na Arafátu, kde sledovali jediný cíl.

Soudě podle reakcí na tyto a podobné fotografie, zanechali podobný dojem i v lidech po celém světě. Jen ty nejzatvrzelejší srdce nedojme při pouti hadždž poselství islámu, který přináší lásku a mír.

Velmi emocionální reakci vyvolal snímek na titulní straně deníku, kde členové bezpečnostní služby Saúdské Arábie zvedali invalidní pojízdné křeslo s postiženou ženou, aby se mohla zúčastnit obřadného kamenování ďábla.

Tento výjev plný lidské účasti ostře kontrastoval s fotografiemi vojáků a jiných bojovníků ze všech koutů světa, kteří se zapojili do pumových útoků, vraždění a rozsévání zkázy, pokračuje Arab News.

Rituály poutě hadždž mají hluboký a nesporný význam – lidé svléknou každodenní šat, nahradí ho pouze dvěma kusy bílé látky a dají tím najevo, že jsme si v podstatě všichni rovni.

Čtěte také

Ve skutečnosti nezáleží na tom, nakolik si zakládáme na své barvě pleti, etnickém původu, státní příslušnosti nebo ideologii. Pouť do Mekky pomáhá lidem, aby se sjednotili ve své touze po slitování a odpuštění.

Deník Arab News pokračuje lítostným konstatováním, jak tragické je sledovat, jak je skutečné poselství islámu podvráceno a překrouceno organizacemi, jako je tak zvaný Islámský stát. Tito teroristé se pustili do zlovolného zabijáckého řádění a stínají a vyhánějí lidi za pokřiku Alláhu Akbar. Totéž dělají i jiné organizace a hnutí v Sýrii, Iráku, Jemenu a Libyi, ale viníkem těchto zločinů není islám.

Chování poutníků během hadždže je podle saúdského list uArab News nejlepší odpovědí na barbarství Islámského státu

Chování poutníků během hadždže je nejlepší odpovědí na toto barbarství. Muslimové, kteří jsou schopni projevit vzájemný soucit, podkopávají zvěst, kterou hlásají tito zločinci. Věřící lidé, kteří na posvátných místech dávají najevo laskavost a nezvyklou prostotu, už jen tím říkají, že nedovolí jiným, aby se zmocnili jejich víry a vykládali ji tak, jako by podporovala extrémismus a násilí.

Saúdskou vládu je podle deníku Arab News třeba pochválit, že zůstává věrna velké pouti hadždž i malé pouti umra, jejichž obřady se snaží lidem vštípit pocit soudržnosti mezi lidskými bytostmi ze všech koutů světa.

Vláda Saúdské Arábie vynakládá stovky milionů dolarů, aby v Mekce rozšířila dvě velké mešity a zařídila infrastrukturu, která hostí miliony návštěvníků. Je to jeden z největších stavebních projektů na světě.

Čtěte také

Uznání si zaslouží i obyčejní Saúdové, počínaje strážci pohraničních přechodů, přes ostrahu letišť až k administrativě a lidmi v jiných důležitých funkcích, kteří v průběhu velké muslimské pouti pomáhají bránit propuknutí epidemie obávané eboly a plicní a ledvinové nemoci MERS, kterou zejména na Blízkém východě šíří tak zvaný koronavirus.

Velká pouť hadždž by měla také lidem připomenout, že současné konflikty, které sužují arabský svět, nejsou založeny na náboženských, ale politických rozdílech. Vládci, kteří se chtějí zmocnit částí jiných zemí, jsou posedlí touhou po moci a jejich motivací je jen vlastní zájem.

Chování poutníků během hadždže je podle saúdského list uArab News nejlepší odpovědí na barbarství Islámského státu

Důležitou roli mají média, která by měla líčit islám takový, jaký opravdu je, aby se vymýtil zmatek z myslí mnoha lidí, kteří spojují náboženství s konfliktem a násilím. Tento zmatek je zdrojem islamofobie a poskytuje hojnou myšlenkovou potravu lidem, které motivuje nenávist.

Do čela těch, kdo chtějí vyjasnit veřejnosti, co vlastně propaguje islám, se postavil Velký muftí Saúdské Arábie Šajch Abdul Azíz al-Ašajch, když označil členy teroristických skupin a hnutí za zločince.

Jiný učenec, Šajch Muhammad bin Rašíd, citovaný deníkem Arab News, nedávno výstižně shrnul současnou situaci a nastínil, co by se mělo udělat: „Svět selhal, když se měl postavit ideologii zla. Tato problém je mnohem větší, než si myslíme, protože je nyní extrémnější, krutější a daleko víc rozšířený, než jeho předchozí podoby.“

Čtěte také

Je to pravda, protože mnoho zranitelných a důvěřivých mladých mužů bylo svedeno emocionálně nabitými hesly zločinných organizací a hnutí. Arabský komentátor dodává, že člověk si může jen představovat, co se děje v myslích nemuslimů, kteří vidí, co se teď děje, včetně záběrů vraždění, zabíjení a mučení a jiných zločinů, které jsou páchány ve jménu náboženství.

Deník Arab News dospívá k závěru, že všichni muslimové mají odpovědnost za to, že dosvědčí, co je pravda – a nejde jen o lidi, kteří působí ve vládě a v náboženských orgánech. Je to obrovský problém, ale lidé se s ním musí vypořádat. Na jinou možnost je strašné jen pomyslet.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio