Musk budí obdiv i kritiku, pro jedny je vizionář, pro jiné sebestředný byznysmen

Americká společnost SpaceX podnikatele Elona Muska tento týden vypustila z Mysu Canaveral momentálně nejsilnější raketu na světě, Falcon Heavy. Komentátoři některých deníků reagovali s nadšením, zazněly ale i kritické hlasy. Komentátorka německého deníku Die Welt Kathrin Spoerrová považuje vypuštění rakety s červeným kabrioletem Muskovy firmy za projev absolutní arogance.

„Do vesmíru se dostalo cosi, co nebylo vysláno státem, ale soukromou osobou jménem Elon Musk. Jeho raketa byla silnější než ostatní nosiče. Inženýři z celého světa teď tleskají jako děti, protože pomocné rakety přistály ukázněně zpět na zemi,“ píše komentátorka.

Sám sebe

Elon Musk je soukromý podnikatel, který profituje na svém vynálezu. První věc, kterou poslal do vesmíru se svou superraketou, byl elektromobil Tesla. Tuto automobilku vlastní také Elon Musk. Jeho raketa je schopna vynést na oběžnou dráhu 60 tun nákladu. Mohl tam vzít, co chtěl, solární panely, větrné mlýny, umělecká díla, kresby pro děti. „Poslal ale auto, vlastní výrobek. V podstatě poslal do vesmíru sám sebe,“ konstatuje autorka v Die Weltu.

„Jakoby chtěl říci: Dívejte se na mě, vypustil jsem do vesmíru nejlepší raketu a nejlepší auto. Jakoby si chtěl na vesmír dát svou ochrannou známku. Přitom netušíme, co udělá příště. Bude spolupracovat s Národním úřadem pro letectví a vesmír, tedy se státem? Všude jen čteme uctivé články o tom, že svůj vůz Tesla poslal do vesmíru, protože může,“ rozepisuje se komentátorka.

Naplnění snu

Elon Musk podle ní naplnil sen lidstva o letu ke hvězdám. Jenomže první věc, kterou přitom udělal, byla komercionalizace kosmu. „Vesmír ale nemůže patřit muži, který má nejvíc peněz a nejlepší auto. Nepatří Elonu Muskovi,“ dočteme v listu Die Welt.

Ruský server Gazeta.ru naopak s trpkostí přiznává, že americké privátní projekty zatlačují v dobývání kosmu Rusko do pozadí. Státem řízené programy nemohou v konkurenci se soukromými obstát, obává se portál. „Ve vypouštění raket bez lidských posádek začínáme zaostávat, zatímco Američané demonstrují svůj potenciál na poli soukromých iniciativ. Dokonce i Čína vzdor četným selháním začíná chytat dech. Jenomže čínská státní pokladna nezeje prázdnotou, když přijde na financování letů do kosmu. Naopak v Rusku jsou vesmírné programy žalostně podfinancované a zatížené výdaji na zbrojení,“ stěžuje si Gazeta.ru.

Efekt i pomoc vědě

Ještě v srpnu 2017 Musk zápasil s těžkostmi, ale letos vypustil celkem 12 raket, Rusko 11, Čína osm a evropské firmy šest. Podle serveru je příznačné, že právě v době úspěchu rakety Falcon Heavy bylo o měsíc odloženo vypuštění nosné rakety Proton s telekomunikačním satelitem Blagověst. Je pravda, že Muskova show je propočítána na efekt. Jenomže tak jako tak umožňuje testovat nové technologické možnosti a razit cestu do budoucnosti.

Rusko podle portálu navěky zůstane zemí prvního kosmonauta na světě, a nikdo mu nevezme, že mělo 121 ruských a sovětských kosmonautů. A je možné, že vypouští do vesmíru pořád ještě zhruba tolik raket jako Elon Musk. „Jenomže tenhle hlučný podnikatel a lidé jemu podobní ukazují, že bez soukromých podnikatelských rizik a komerčních zájmů neudrží ruský vesmírný program s tím americkým krok,“ analyzuje situaci Gazeta.ru. „V nejlepším případě tak budeme využívat vědecko-technických výdobytků jiných zemí, a naši mluvčí budou znovu a znovu na kosmodromech vysvětlovat, proč nám to zase jednou neodstartovalo,“ je skeptický ruský server.

Prst na tepu doby

Podle tureckého deníku Milliyet je Elon Musk mužem, který drží prst na tepu doby. Se svým Falconem Heavy nejenže hodil rukavici NASA, ale předvedl i prvořadou podívanou, která vzbudila pozornost celé planety. Tím důležitějším je jistě 13 let trvající výzkum a 90 milionů dolarů, což je údajně cena za jeden start Muskovy rakety. „Co se reklamy týče, ta se dosud kosmu vyhýbala,“ poznamenává turecký list.

Elon Musk

„Jedinou značkou, která se dostala na pokraj kosmického prostoru, byl Red Bull, který před šesti lety sponzoroval skok Felixe Baumgartnera ze stratosféry na zemi. Musk ale nastavil laťku podstatně výše. „Teď zbývají poslední dvě otázky: jak dlouho elektromobilu Tesla vydrží ve vesmíru baterie, a jestli náhodou její výdrž nebyla posilněna solárními panely,“ zamýšlí se odlehčeně Milliyet.

Kouzelnický trik

Podstatně méně nadšení dává najevo komentátor americké televize CNBC. Musk je podle něj obdobou iluzionisty Davida Blainea. „Tento týden podnikatel předvedl trik hodný velkého kouzelníka. Úspěšným startem rakety dokázal odvrátit pozornost od tragických hospodářských výsledků projektu Tesla. Společnosti SpaceX a Tesla jsou oddělené, a pouze projekt elektromobilu je obchodován na burze. Osudy obou se ale tento týden proťaly,“ píše CNBC.

Po úspěšném odpalu rakety přišla tisková konference, na níž Musk oznámil, že jen za poslední kvartál loňského roku prodělal 675,4 milionu dolarů. Ve stejném období o rok dříve to bylo jen 121 milionů dolarů. Za celý rok 2017 pak Tesla proděla téměř dvě miliardy dolarů. A to vše Musk sděloval pod dojmem triumfu, s úsměvem, přičemž ono ztrátové vozítko bylo hlavním pasažérem vysoce úspěšného raketového projektu. „Není pravda, že je iluzionista jako David Blaine. On je dokonce ještě větší kouzelník, který umí nechat zmizet, co se mu nelíbí a nehodí,“ podotýká ironicky CNBC.

autor: rma
Spustit audio