Munice z ČR zabíjí vojáky NATO! Co v červenci zaujalo naše „jaktovidiče“ Erika Besta, Markétu Pilátovou nebo Mikuláše Beka na Twitteru?

31. červenec 2015

V průběhu prázdninových měsíců se dramaturgie pořadu Jak to vidí… zaměřuje na cestovatelská témata. Vy máte ale možnost sledovat krátké glosy našich „jaktovidiíčů“ na webu Dvojky i nadále: v Twitteru boxu v pravém sloupci zde.

Konflikt na Blízkém východě sílí. Naše zahraniční politika by pravděpodobně měla taky. Měla by posílit v koncepci. „Mám to správně?“ ptá se na Twitteru Erik Best. „Člen NATO Česká republika posílá Kurdům munici a člen NATO Turecko bombarduje tytéž Kurdy.“

Zmatenou situaci ilustrují i titulky z roku 2014
vs. titulky z roku 2015

Čechů jako dodavatelů zbraní si Erik Best v červenci 2015 všiml ale ještě jednou. Zprávu, že ČR dodá zdarma Američanům munici a ruční granáty do Iráku, komentoval slovy: „Je jenom správně, že bohatí Češi pomáhají svým předluženým spojencům.“

Aféra královny Alžběty

A u válečného tématu ještě zůstaneme. Britský deník The Sun zveřejnil v polovině července fotografie ze soukromého filmu, v němž britská královská rodina heiluje. Snímek vznikl ještě před druhou světovou válkou a jeho současné zveřejnění vyvolalo bouřlivé reakce.

Erik Best ale k tomu na Twitteru jen lakonicky poznamenal: „Pokud by mělo být skandální heilovat v roce 1933, možná je také nejvyšší čas se podívat na to, kdo ve třicátých letech Hitlera financoval.“ Připomeňme, že podle knihy Jamese Poola to byli mj. průmyslníci Thyssen, Bosch, Siemens nebo Krupp.

Mikuláš Bek nedišputuje proti prezidentskému gustu

V polovině července byl „jaktovidič“ Mikuláš Bek znovujmenován rektorem. Prezident Miloš Zeman mu ale jmenovací dekret nepředal osobně, jak bývá zvykem. Poslal ho po ministryni školství. Bek se o svém jmenování dozvěděl až z médií.

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity

„Říká se, že jsem byl jmenován rektorem na druhé období,“ napsal na Twitteru Bek. „Děkuji všem za gratulace. Formu nebudu komentovat, de gustibus non est disputandum.“ Mikuláš Bek jako kritik prezidenta je s ním ve sporu už delší dobu. Je jedním z těch, které Zeman nepozval na setkání rektorů.

Mexičani, mistři v tunelování?

Markéta Pilátová, která se ve svých komentářích zaměřuje na Jižní Ameriku, upozornila v červenci na Twitteru na útěk největšího drogového mafiána Mexika „El Chapo“ Guzmána z nejostřejšího vězení. „Parádně osvětleným tunelem a rovnou k motorce.“ Tohle by se u nás stát nemohlo?

autor: rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.