Multiregionální teorie možná získala podporu

4. listopad 2009

Čínští vědci objevili fosílii, která by podle nich mohla podpořit takzvanou multiregionální teorii původu člověka.

Fosílii představuje 110 000 let stará čelist člověka - údajně Homo sapiens -, která byla nalezena v provincii Kuang-si na jihu Číny. Čínští vědci tvrdí, že na čelisti je dobře patrný výčnělek, který je typický pro moderního člověka, ale tloušťka čelisti se podobá spíše primitivnějším druhům. Čelist by proto mohla být dokladem o mezidruhovém křížení. Pokud tento názor podpoří i další studie, bude to znamenat podporu pro jednu variantu multiregionální teorii původu člověka.

Podle ní je moderní člověk potomkem lidí Homo sapiens, kteří opustili Afriku a na různých místech světa se křížili s primitivnějšími druhy, jako byl Homo erectus. Opoziční teorie "Out of Africa", které většina odborníků dává přednost, naproti tomu říká, že moderní lidé jsou přímými potomky lidí, kteří před 100 000 let opustili Afriku.

Zastánci multiregionální teorie jsou čínskou čelistí pochopitelně nadšeni. Její oponenti, mezi které patří například známý antropolog Erik Trinkaus, pochybují. Trinkaus na stránkách časopisu NewScientist upozorňuje, že není jisté, že jde o čelist skutečného Homo sapiens - mnoho čínských odborníků jméno "Homo sapiens" neomezuje jen na anatomicky moderního člověka a zařazuje pod něj všechny nálezy, které jsou pozdější než Homo erectus. Další odborníci se domnívají, že čelist může být dokonce pozůstatkem neandrtálce, jejichž území výskytu před 100 000 let zasahovalo až do Číny.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.