Můj sportovní život byl jízdou na horské dráze, říká Tomáš Verner

15. srpen 2014

Dlouho nahoru a pak hodně rychle dolů. Tomáš Verner loni z horské dráhy krasobruslení vystoupil. A to se v ní řítil s Danielem Landou v zádech.

Držitel desítky titulů, jako třeba z mistrovství Evropy v roce 2008, Tomáš Verner ukončil sportovní kariéru. Tato věta zaplnila všechna média po olympijských hrách v Soči.

Nakonec se životní rozhodnutí posunulo ještě o dva měsíce, tedy o účast na mistrovství světa v Japonsku. Proč ale skončil? „Zrálo to několik měsíců. Myslím si, že ukončit profesionální kariéru ve 28 letech je žádoucí. Je to velmi náročná disciplína a lidské tělo na to prostě není stavěno,“ říká Tomáš Verner.

Čtěte také

Svou roli hrálo nedorozumění s antidopingovým výborem a zranění, která jej v posledních letech potkávala. Říká, že ho dnes bolí úplně všechno.

„Kdybych se neudržoval v kondici, tak musím denně na rehabilitaci. Ale dokud se pohybuji, tak držím v jednom kuse.“ Má problémy se zády, s kyčli a jedním kotníkem. „Právě z těchto důvodů nejde s vrcholovým sportem skončit ze dne na den. A není to jen u krasobruslení.“

Týmové bruslení

Stanislava Lekešová a Tomáš Verner

U svého sportu nejvíce miloval závodění. Později se ale z každého utkání stal pouze stres a obavy z pádu. Hodně ho tak mrzelo, že když padal, bral s sebou dolů i celý tým. „Medaile jsem na krk sbíral já. Ale i to byla práce celého realizačního týmu.“

Když se za kariérou ohlédne, tak si prý po svém sportovním štěstí určitě šlapal hlavně sám. Nakonec přišel i na to, proč je v tréninku nejlepší a na závodním ledě se mu občas nedaří.

Mohla za to hlava

Moc přemýšlel, a to hlavně během závodu. „Když člověk zapojí během jízdy mozek, tak padá. Nakonec jsem dokázal přesměrovat svůj tok myšlenek a přikázat si, na co myslet. Nedokázal jsem totiž nemyslet vůbec.“

Časem taky zjistil, že mu vadí evropský způsob tréninku. Málo totiž cvičí závodní program. „Navíc tady téměř nepodporujeme sebevědomí sportovce.“ Odlišnosti ale pochopil až ve chvíli, kdy začal trénovat jinde.

Mentální trénink

Psychika je velmi důležitou součástí úspěchu každého vrcholového sportovce. Psychokoučem Tomáše Vernera byl překvapivě zpěvák Daniel Landa. Zdánlivě úplně odlišní lidé, kteří si těžko porozumí.

Krasobruslař ale na něj nedá dopustit. Zná ho jako člověka, který se mu otevřel a nechal ho nahlédnout do své duše. To samé totiž musel udělat i sportovec. „Po jeho kaučinku se víc usmívám. Uvědomil jsem si, odkud pocházím, co chci a kam jdu. A to i v civilním životě.“

Vždycky fandil zajícovi

Na podzim můžete Tomáše Vernera vidět v nové v show na ledě Jen počkej zajíci. „Je to velkolepá show, máme asi 80 bruslařů, výběr reprezentantů za poslední dekádu. Já jsem nikdy nebyl součástí toho soukolí. To se musím učit, to je pro mě nové.“

Epizody vlka a zajíce nejsou celistvým dějem. Režisér František Blaťák udělal celému příběhu linku a právě postava, koterou bude hrát Tomáš Verner, má příběh spojit. Premiéra má představení 20. září v Praze a objede skoro celou republiku.

Jak vypadá krasobruslařský trénink v Asii, Evropě nebo v USA a Kanadě? Kdo může za jeho první kroky na ledě a jak mu pomáhala rodina? Co dělá Tomáš Verner dnes a na co se těší? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zk , Stáňa Lekešová
Spustit audio