Mučení vězňů v Iráku pokračuje i přes vyšetřování

24. květen 2004

Rodina Mohammeda Munim al-Izmerlyho se dověděla o jeho smrti teprve, když se jeho pomlácená mrtvola objevila v černém americkém pytli v bagdádské márnici. Přivázána k pytli byla lakonická poznámka, že dr. Izmerly, proslavený profesor chemie, zemřel na "stlačení mozkového kmene". Izmerly byl vězněn Američany 10 měsíců a jeho rodina byla jeho náhlou smrtí šokována, protože ho ještě před třemi týdny měla možnost navštívit ve vězení na bagdádském letišti a zdál se být v dobrém zdraví.

Profesorova rodina si objednala nezávislou iráckou pitvu. Závěr byl jasný: dr. Izmerly zemřel, protože ho někdo udeřil tupým předmětem do týla. Dr. Izmerly byl na původním americkém seznamu 200 hledaných představitelů režimu Saddáma Husajna a zemřel čtrnáct dní poté, co americká armáda zahájila vlastní tajné vyšetřování týrání iráckých vězňů. V pátek Washington přiznal, že nyní vyšetřuje osm dalších podezření z vraždy.

Bylo zjištěno, že několik vězňů zemřelo před výslechem anebo během výslechu. K nim patří generálmajor Abed Hamed Mowhoush, bývalý velitel iráckého letectva, který zemřel loni v listopadu během výslechu. Původní americká úmrtní zpráva tvrdila, že zemřel na infarkt, nyní se ukazuje, že byl zřejmě udušen během výslechu - pracovník CIA ho strčil hlavou do spacího pytle a sedl si na něho.

"Budu nenávidět Američany a Brity po celý život," řekla listu Guardian dcera dr. Izmerlyho. "Vy jste demokrati. Říkali jste, že chcete přinést demokracii a přesto jste mého otce zabili. Tím, že přijímáte svou vládu, akceptujete to, co dělá tady v Iráku. Nepředložili jste žádný důkaz, že můj otec udělal něco špatného, odmítli jste mu přístup k právníkovi a pak jste ho zabili. Proč?"

25. dubna 2003 obklopily americké tanky jejich dům. Američtí vojáci vyrazili domovní dveře a pak vyplenili dům, odnesli si knihy, papíry, počítače a rodinné fotografie. Paní Izmerlyová říká: "Zůstali tady celý den. Nabídla jsem jim čaj a kávu. Zdálo se, že jsou tím překvapeni."

Druhého dne se dr. Izmerly nechal zatknout. Rodina přiznává, že se předchozího roku jednou setkal se Saddámem Husajnem, ale že byl ve skupině univerzitních profesorů, jimž bylo nařízeno, aby se setkali s prezidentem. Rodina také přiznává, že cenou za povolení účastnit se mezinárodních konferencí bylo informovat tajnou policii.

Po mnoha měsících se rodina dověděla, že jejich otce Američané zadržují ve vězní na bagdádském letišti. 11. ledna se jim podařilo ho navštívit. Byl zdravotně v pořádku. Odmítal ale mluvit o tom, co se s ním dělo ve vězení. Na otázku, proč je vězněn, řekli rodině Američané: "Je to svědek."

17. února informoval rodinu Červený kříž, že je profesor mrtev. Rodina předložila výsledky nezávislé pitvy iráckému soudci. "Řekl nám: proti koalici nic nezmůžete. To, co se stalo, je historie."

Po předání moci Iráčanům, k němuž má dojít dne 30. června 2004, dostanou britské a americké jednotky imunitu a nebude možné je postavit před irácké soudy. Zpochybňuje to tvrzení, že po převzetí moci bude mít nová irácká vláda "plnou suverenitu" nad svým státem, uvedl v neděli týdeník Observer.

Navzdory veřejnému rozhořčení ohledně týrání iráckých vězňů americkými jednotkami, koaliční vojáci budou mít ochranu před jakýmkoliv trestním stíháním v Iráku. Budou podřízeni pouze soudům ve svých domovských zemích. Vojenské zdroje sdělily listu Observer, že bez tohoto ústupku by armáda nesouhlasila s přijetím nové rezoluce OSN o Iráku, která má být zveřejněna v polovině června.

Britský týdeník Sunday Times zveřejnil informace z tajného memoranda britského ministerstva zahraničních věcí, které vyjadřuje hluboké znepokojení ohledně amerického "agresivního" chování v Iráku. Z dokumentu poprvé vyplývá, že je britská vláda velmi znepokojena metodami americké vlády. Zpochybňuje to také tvrzení Tonyho Blaira, že mezi Británií a Spojenými státy existuje v otázce Iráku naprostá shoda.

Dokument dodává: "Skandál, týkající se zacházení s vězni ve vězeni Abu Ghraib ochromil morální autoritu koalice, v Iráku i mezinárodně." V memorandu, zaslaném členům britské vlády a vysokým státním úředníkům, se praví, že "musíme zdvojnásobit své úsilí, abychom zajistili, že Spojené státy zaujmou rozumný a citlivý přístup k vojenským operacím." Dokument je doplněn jednostránkovým doporučením, jak mají vystupovat ministři britské vlády na veřejnosti. Nemají Američany kritizovat a nejdále, kam mohou zajít, je přiznat, že "bezpečnostní situace v Iráku je složitá."

autor: Jan Čulík
Spustit audio