Mrazivá nálada v Rakousku

9. listopad 2006

Povolební situace v Rakousku se v úterý ještě více zkomplikovala. Na schůzi Národní rady bylo rozhodnuto, že ještě tento týden zahájí jednání oba parlamentní výbory na prošetření koupi stíhaček Eurofighter a bankovní aféry BAWAGu.

To ještě více zmrazilo vztahy mezi sociálními demokraty a lidovci, kteří pozastavili jednání o velké koalici. Lidovci obviňují sociální demokraty, že vlastně na ní nemají vůbec zájem a dávno směřují k ustavení menšinové vlády. Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Wilhelm Molterer prohlásil, že tento postup je sice zcela legitimní, ale sociální demokraté by jej veřejně měli oznámit. Současně odmítl návrh šéfa poslaneckého klubu sociálních demokratů Josefa Capa, aby koaliční jednání pokračovala i v době, kdy se vyšetřovací výbory budou seznamovat s příslušnými dokumenty.

To si podle Molterera měli sociální demokraté, Zelení a Svobodní rozmyslet, než protlačili v parlamentě návrh na vytvoření těchto výborů. Není přece možno jednat o vládě, když si nedůvěřujeme, prohlásil v rozhlase Molterer. Cap na to okamžitě reagoval, že zřejmě lidovci spekulují vyhlášením nových voleb. Jako důkaz pro své tvrzení uvedl odmítnutí svého návrhu lidovci, protože jen studium dokumentů obou parlamentních výborů bude trvat tři až čtyři týdny a teprve poté budou moci být vyslechnuti svědci. A právě tento čas mohl být věnován uzavření jednání o velké koalici, zejména když dosluhující kancléř Wolfgang Schüssel prohlásil, že na zásady koaliční dohody stačí tři týdny. Výzva sociálních demokratů k obnově koaličních jednání, přednesená spolkovými vedoucími Doris Buresovou a Norbertem Darabosem, nechala generálního tajemníka lidovců????? Reinholda Lopatku zcela chladného.

Na tiskové konferenci prohlásil, že nejde o podanou ruku, ale úder přes ni a oba funkcionáři z ústředí sociálních demokratů by měli čestně připustit, že mají zájem pouze na menšinové vládě. Tyrolský zemský hejtman Herwig van Staa se jako jeden z mála lidoveckých představitelů vyslovil pro zřízení velké koalice. Nejprve by podle jeho názoru měla být zřízena úřednická menšinová vláda podporovaná oběma velkými stranami jako předstupeň k vytvoření velké koalice. Vídeňský sociálně demokratický starosta Michael Häupl znovu vyzval lidovce k jednání, aby byla vytvořena "velká, stabilní vláda". Pozvali jsme lidovce k obědu, ale ten jim nechutnal, tak vstali a odešli. Pozvání k jídlu stále platí, trpělivost voličů je však u konce. Zelení a Svobodní naznačili, že nemají chuť podporovat menšinovou vládu a o zřízení trojkoalice nemají zájem. Šéf Svobodných Heinz-Christian Strache prohlásil, že je lépe ukončit všechna jednání, než utvořit vládu, která by přinesla destabilizaci. Též spolkový mluvčí Zelených Alexander Van Bellen jasně prohlásil, že jeho strana není ochotna spolupracovat ani se Svobodnými ani s Haiderovci.

Její předseda Peter Westenthaler však prohlásil, že je rozhodnut za všech okolností zabránit novým předčasným volbám, protože to by bylo nejhorší řešení. Gusenbauer připomněl, že spolkový prezident Heinz Fischer ještě vyzývá k trpělivosti, a proto by se lidovci koncem týdne měli rozhodnout, zda obnoví jednání. Nikdo v sociální demokracii nemyslí na nové volby, prohlásil předseda sociálních demokratů , ale obyvatelstvo ztrácí trpělivost, a proto by lidovci konečně měli učinit něco rozhodujícího. Rakousko se nyní jeden měsíc staralo o problémy lidovců, nyní však nastal čas, aby se lidovci začali starat o Rakousko, dodal Gusenbauer. Není přece možné čekat na konec jednání vyšetřujících výborů. Navíc k tomu není ani formální důvod, protože jejich jednání se z drtivé většiny účastní osoby, které nejsou ve vyjednávajících týmech obou stran. Odmítl přitom tvrzení Schüssela, že při vzájemném setkání se spolkovým prezidentem bylo dohodnuto, že výbory budou pracovat urychleně.

Podle názoru lidovců sociální demokracie neudělala k nim žádný pozitivní krok, naopak téměř denně v médiích eskaluje situaci. Gusenbauer za této situace pohrozil, že pokud lidovci nebudou mít chuť dále jednat, pak existuje ještě možnost odvolat dosluhující Schüsselovu vládu, která je tvořena lidovci a krajně pravicovými Haiderovci. Spolkový prezident to může udělat na základě nedůvěry vyslovené ostatními politickými stranami. Novináři a politologové, jak napsal týdeník Profil, míní, že za této situace nastala "hodina prezidenta". Je jasné, že pro Heinze Fischera bylo od samého začátku riskantní upřednostnit spolupráci mezi oběma velkými stranami. Měsíc po volbách nyní nastala složitá situace, kdy jsou cesty mezi oběma stranami zabetonovány. Obdobná situace už byla v roce 1999 a tehdejší prezident Thomas Klestil nedokázal vzniku koalice lidovců s krajními Haiderovými pravičáky zabránit. Fischer má proti svému předchůdci výhodu, že není diplomatem, ale aktivním politikem s čtyřicetiletými parlamentními zkušenostmi. Odtud také pramení jeho přátelské styky se Schüsselem, kterému pomohl jako předseda parlamentu v době, kdy jeho spojenectví s Haiderem bylo kritizováno Evropskou unií. Schüsselovu taktiku má dobře přečtenou a nyní bude mít dostatek času na vlastní hru.

Dnes již nikdo nevěří, že do vánoc bude sestavena vláda a Fischer proto ani nespěchá. Je ve stálém telefonickém spojení s Gusenbauerem i Schüsselem a v příštích týdnech je bude zvát na společná setkání. Na Heinzi Fischerovi nyní leží odpovědnost, aby obě strany přesvědčil, že je v zájmu Rakouska uzavřít velkou koalici.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio