Možnosti zprostředkování práce v USA

11. únor 2002
Dobrá rada

Najít si práci v létě v cizině je finančně výhodné zejména pro české studenty. Pokud se do zahraničí vydají, obohatí si také jazykové znalosti a poznají kus světa. Program Work Experience USA posílá mladé lidi za prací do Spojených států. S šéfkou programu Klárou Brožovou o tom mluvila Andrea Říhová.

Komu můžete zprostředkovat práci ve Spojených státech?

Klára Brožová: Program je pouze pro studenty vysokých nebo vyšších odborných škol. Musí to být řádné denní studium, musí jim být mezi 19 a 30 lety a musí být schopni odletět v rozmezí od konce května do začátku července.

Čeká je výběrové řízení?

Klára Brožová: Každý z nich vyplní přihlášku a prochází pohovorem. Může si zvolit, zda si bude práci hledat sám, nebo mu ji máme zařizovat my.

Jaké pracovní příležitosti jste schopni nabídnout ?

Klára Brožová: Spolupracujeme s celou řadou zaměstnavatelů, jsou to většinou národní parky, zábavní parky, restaurace, hotely a kasina. Všechno jsou to pozice v turistickém ruchu.

Jaký je další postup? Podepisujete s uchazečem pracovní smlouvu?

Klára Brožová: Uchazeč si vybere z našeho adresáře 12 nabídek, které ho nejvíce oslovily, a my mu některou z nich zprostředkujeme. Od nás dostane pracovní smlouvu, kde jsou detaily o jeho práci.

Pokud nebude na místě s prací spokojen, může se na vás obrátit, pomůžete mu?

Klára Brožová: Ano, máme centrum v Kalifornii a během léta běží nepřetržitá telefonní linka, kam se mohou kdykoliv obrátit a požádat o pomoc.

Mají tito lidé možnost vyrazit na cesty?

Klára Brožová: Oni sami si zvolí, jak dlouho budou ve Spojených státech pracovat, maximální doba je čtyři měsíce. Vízum platí na čtyři měsíce práce plus měsíc cestování. Pokud si vyberou, že chtějí pracovat pouze dva měsíce, tři měsíce jim zbydou.

Jak probíhá spolupráce s vámi, když si vyberou práci sami?

Klára Brožová: Dostanou od nás spoustu užitečných tipů a adresy zaměstnavatelů, kteří najímají mezinárodní studenty, mohou využít jakékoliv jiné kontakty. My ale doporučujeme spíše druhou možnost, protože už loni bylo mnohem těžší najít si práci sám, v tom druhém případě jim práci zaručíme my. Kdo si hledá práci sám, měl by nám dát přihlášku do konce února, pokud hledáte práci sami, přijímáme přihlášky do 15. února.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu