Možnost platby kreditní kartou také na úřadech

18. srpen 2005
Trendy

První platební karta na světě byla vydána v roce 1950. Tato karta měla poslání vyhnout se trapným situacím, pokud by zákazník v restauraci zjistil, že si zapomněl peněženku. V dnešní době už používají platební karty miliony lidí ke každodenním nákupům a mnozí z nich si život bez své karty ani nedokáží představit. Teď už můžete platit bez hotovosti nejen v obchodech ale i na některých pardubických úřadech.

Na pardubickém magistrátu můžete zaplatit za vydání cestovního pasu a občanského průkazu platební kartou. O takové platby není zatím podle vedoucího odboru sociálních věcí Petra Kramáře velký zájem.

Kramář: Zatím poplatky tímto způsobem hradilo pouze několik desítek občanů. Mohu ale potvrdit, že se nyní zájem o tento způsob placení začíná zvyšovat.

Pardubický úřad chce novou službou zkrátit lidem dobu strávenou na magistrátu.

Kramář: Snažíme se servis zdokonalovat, hotovostní platba probíhá přes pokladnu a mohou se tvořit fronty. Nyní, přímo na přepážce, kde podávají žádost, mohou kartou okamžitě poplatek vyrovnat.

Pro samotný úřad to ale velká usnadnění nejsou.

Kramář: Někdo z úředníků musí správní poplatek vybrat, v hotovosti či přes platební kartu, práce je časově srovnatelná, výhody platí spíše pro občany, protože nemusí přebíhat do jiných místností.

V Pardubicích můžete bez hotovosti zaplatit pokutu i za špatné parkování, ale ani o tuto službu není, jak říká tiskový mluvčí Městské policie Pavel Čejka velký zájem.

Čejka: Máme sice příslušná zařízení, ale řidiči o tuto službu příliš nestojí.

Přestože lidé platební terminál na služebně v Pernerově ulici zatím moc nevyužívají, uvažuje policie o nakoupení terminálů mobilních.

Čejka: V terénu se stává, že řidič tvrdí, že nemá peníze, pouze platební kartu. Určitě by nám to pomohlo nám i řidičům.

Od zavedení mobilních terminálů si policie slibuje větší množství vybraných peněz na pokutách přímo na místě. Tato zařízení jsou však dost drahá, tak si řidiči budou muset ještě nějaký čas počkat.

autor: ben
Spustit audio

Více z pořadu