Mozková mrtvice je jako tichý zabiják, říká Kateřina Cajthamlová

30. leden 2016

Příčiny mozkové mrtvice paradoxně vznikají mimo mozek, v kardiovaskulárním systému, to znamená v srdci, cévách. Krvácivá mozková příhoda může nastat v jakémkoli věku. Většinou nastane takzvané aneurysma neboli výduť. Céva v mozku má svoji stěnu zeslabenou, poté stačí výkyv tlaku a praskne.

Mozková příhoda nejběžnější, která postihuje věkově vyšší kategorie, je takzvaná ischemická. Vzniká z nedokrevnosti, která vzniká tím, že se céva v mozku buď na nějakou dobu stáhne, pak vznikne takzvaná přechodná tranzitorní mozková ischemie, která odezní, anebo je céva ucpaná. Většinou je to vmetkem, o který se postará embolie, nebo trombóza.

Prevence mozkové příhody

Mozek spotřebová obrovské množství energie. Uvádí se mezi 10 až 30 % celkové přijaté energie za den. Je to jediný orgán v těle, který pro svou výživu potřebuje pouze čistou glukózu. Proto mozek vyžaduje, aby se hladina cukru v krvi pohybovala v mezích, které mu vyhovují. Při příliš vysoké hladině cukru je mozek poškozován a může dojít ke změněnému stavu vědomí.

Náš jídelníček by se měl zaměřovat na snižování rizika aterosklerózy. To znamená spíše nízkotučné potraviny, pozor na nasycené živočišné tuky. Neměl by v naší stravě chybět vyrovnaný přísun omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, to jsou ty vzpomínané ryby, samozřejmě různé rostlinné tuky, to jsou zároveň nenasycené mastné kyseliny.

Céva zúžená aterosklerotickými pláty

Když to shrneme - nízkotučná strava, ryby, bílkoviny, vitaminy, hlavně zelenina, ovoce. Pokud se budeme starat o to, aby náš mozek byl v pořádku, většinou se nám za to odmění nejen mozek, ale i naše tělo. Protože při stravě, která je vhodná pro mozek, v podstatě nelze ztloustnout, naopak.

Jakou jsou příznaky mrtvice?

Například porucha hybnosti, nebo stačí i mravenčení na jedné straně těla. Většinou je to v rukou i v nohou na jedné straně těla. A bývá to opačná, než na které straně je mozková příhoda. Mezi další příznaky patří i změny v obličeji. Tam je důležité si všimnout, že člověku například poklesne koutek, oční víčko na jedné straně tváře.

Sport ani výživové doplňky lidský mozek před demencí zdaleka nechrání tak, jak se dosud myslelo

Mohou to být změny zraku, vědomí - to už je velmi vážné, a může to být porucha řeči i drobná porucha řeči. Člověk se třeba ráno vzbudí, nemůže hnout polovinou těla nebo rukou, nohou, jen trošku mravenčí. Začne mluvit zmateně, buď on nerozumí, co se mu říká, nebo druzí nerozumí, co on říká, a může se zhoršovat stav vědomí. Takže v těchto případech okamžitě do nemocnice, volat záchranku.

Existuje první pomoc pro postižené mozkovou mrtvicí?

Zcela jistě musíme pacienta zklidnit, neměl by se ničím rozrušovat. Měl by sedět a nehýbat se, neměl by ale ležet. A pokud má léky, které třeba zapomněl vzít, tak by si je měl vzít.

Pokud zůstane lidský mozek bez přísunu kyslíku 4 až 5 minut, lékaři už nepomohou

Pokud se pacient dostane do hodiny do zdravotnického zařízení, tak většinou nemá žádné následky. Čím později se dostane, o to je to horší. Rozhodně by se nikdo neměl pokoušet mozkovou příhodu přecházet. Příště může následovat větší. Lékaři říkají, a neurologové to říkají ještě víc: radši přijďte třikrát zbytečně než jednou pozdě.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka