Moskva a Ankara – noví klíčoví hráči Sýrie postamerické éry, píše Die Presse

24. říjen 2019

Ohlasy v zahraničních médiích na americkým prezidentem oznámené ukončení čerstvě zavedených sankcí vůči Turecku (a nejen na ně).

Čtěte také

S důrazem na dodržovaný klid zbraní v severní Sýrii na základě rusko-turecké dohody. Analytik stanice BBC upozorňuje, že z pohledu Donalda Trumpa je zastavení operací turecké armády v Sýrii a nastolení solidní dohody zachraňující kurdské životy výlučnou zásluhou americké diplomacie.

Z jiného úhlu pohledu ale dohodu „upekli" Turci a Rusové a celou epizodu uspíšila americká ochota ponechat kurdské spojence napospas - zdůrazňuje vojenský expert BBC.

Trumpova diplomatická katastrofa

Trumpova tisková konference podle něj neodpovídala diplomatické realitě, ale zato korespondovala s volebním cyklem - byl to pokus proměnit diplomatickou katastrofu v politický kapitál, mířený jasně k Trumpově voličské základně.

Čtěte také

Nebylo prý překvapením, že ve vítězoslavném hlášení o ukončování nesmyslných válek na Blízkém východě nepadla zmínka o trvajících strategických zájmech Washingtonu v regionu. 

Rakouský deník Die Presse píše o začátku „postamerické éry" v Sýrii. Dohoda ze Soči mezi tureckým a ruským prezidentem podle Die Presse upevňuje vliv obou zemí v Sýrii, přičemž také syrská vláda je díky ní „pevnější v kramflecích".

Spojené státy jsou pak prý naproti tomu dobrovolně „venku ze hry". Důsledkem úmluvy je i to, připomíná Die Presse, že posledním bojištěm vleklého konfliktu v Sýrii zůstává bašta rebelů v provincii Idlib. Klíčovými hráči pro budoucnost ale údajně budou Moskva a Ankara.

Vítěz: Rusko

Die Presse tak nevidí žádný prostor pro vytvoření evropskými zeměmi kontrolované chráněné zóny, které navrhovala německá ministryně obrany Annegret Kramp Karrenbauerová.

Velkým vítězem celého příběhu je Rusko, píše Die Presse s odvoláním na slova politologa z Vídeňské univerzity. Expert citovaný listem zasazuje poslední posuny ohledně Sýrie do kontextu nedávného prohlášení Kremlu, který sám sebe doporučil Američanům jako „předvídatelného partnera" v celém Perském zálivu.

Víc si poschlechněte v adiozáznamu.

Spustit audio

Související