Mořští živočichové inspirací pro dokonalejší technologie

23. září 2010

Pohyb mořských tvorů, jako jsou chobotnice nebo medůzy, inspiroval výzkumníky z University of Colorado v Boulderu k vývoji nové generace podvodních plavidel a jejich pohonu. Uvedl to server Eurekalert.

Lidská činnost pod mořskou hladinou vyžaduje jednak plavidla, která se rychle přemisťují z místa na místo a jednak snadno ovladatelné stroje. Tyto dvě vlastnosti je však velmi obtížné skloubit dohromady. Až doposud měla většina lodí hydrodynamický torpédovitý tvar - vhodný právě k energeticky nenáročnému rychlému překonávání vzdáleností. Snadno ovladatelné lodě, které by uměly pomalu vplouvat do složitějšího terénu - např. mezi skály, ale chyběly.

Nová - plavidla budou vhodná jak pro práci u podmořských vulkánů například na Hawaiských ostrovech, tak pro činnost pod ledem u severního nebo jižního pólu. Dokonce se uvažuje o využití této technologie v medicíně, kdy by malé kapsle na vlastní pohon mohly vyšetřovat nebo vnášet léčiva do trávícího traktu nemocných.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.