Mořská hladina bude stoupat celé století a rychleji než dosud, říká klimatolog

10. květen 2016

Tichomořské Šalamounovy ostrovy pomalu mizí. Už 5 z nich nadobro pohltilo moře. Podle aktuální studie australských vědců je dalších 6 ostrovů poškozeno erozí tak, že voda dokonce spláchla desítku domů.

Je to potvrzení faktu, že lidská činnost zvyšuje mořskou hladinu? „To zvyšování mořské hladiny je samozřejmě měřené a je způsobeno lidskou činností, tedy oteplováním země,“ říká v Ranním Plusu klimatolog Centra výzkumu globální klimatické změny AV ČR Jan Hollan.

Zvyšování hladiny moře v této oblasti je asi 2,5krát rychlejší, než je světový průměr. „V posledních 20 letech zesílily větry, které foukají z východu na západ, a ty nahnaly vodu směrem k Papui - Nové Guineji. Mořská voda se rozpíná tím, že se ohřívá, dále přitéká voda z ledu, který ležel předtím na pevnině, a to z Antarktidy, Grónska, ale i z hor. A v tomto případě v tom hrál ještě roli vítr, který zesílil, a tím pádem stoupání hladiny bylo o něco rychlejší, než je průměr,“ vysvětluje příčiny Hollan a dodává:

„Ale jsme na začátku toho stoupání, to bude pokračovat v každém případě celé století a nepochybně rychleji než doposud.“ Hollan si myslí, že Šalamounovy ostrovy celé nezaniknou, protože některé z nich jsou vysoké, ale v příštím století podle něho přestane být obyvatelné Tuvalu.

Celý rozhovor s klimatologem Janem Hollanem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

Logo
autoři: rkr , jpr
Spustit audio