Moravcovi

20. květen 2022

V rohovém pětipatrovém domě V Biskupcově ulici č. p. 1745 žili Alois a Marie Moravcovi a jejich 21letý syn Vlastimil. Starší syn Miroslav se účastnil bojů v Anglii.

43leté Marii Moravcové parašutisté říkali „teta Moravcová“. Byla to zkrátka žena, která parašutisty ubytovala, když bylo potřeba, starala se o ně a v rozhodujících dnech jim poskytla všechno, co potřebovali. Marie fungovala i jako zásobovatelka a kuchařka – vařila a taky dodávala jídlo parašutistům i do jejich úkrytu v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje.

Příprava na útok

Manžel Alois, kterému bylo 55 let, mohl jako vrchní inspektor státních drah při svých cestách po zemi přesvědčovat železničáře, aby pomohli s odbojovou činností. Jejich 21letému Vlastimilovi parašutisti říkali Aťa a měli k němu hodně blízko – pomáhal Gabčíkovi s Kubišem přímo s přípravami na útok na Heydricha. Obhlížel třeba cestu zastupujícího říšského protektora z Panenských Břežan do Prahy.

Pamětní deska na domě v Biskupcově ulici č. 7 připomíná tragický osud Aloise a Marie Moravcových a jejich synů Vlastimila a Miroslava

Gabčíkovi taky předal jízdní kolo, na kterém pak Jozef přijel na místo útoku. Moravcovi měli ještě jednoho syna – Miroslava. Ten ale konci roku 1939 odešel do zahraničí a byl českým stíhacím pilotem v Británii.

Vpád gestapa do bytu

Život rodiny změnila noc na 17. června 1942... Když je do jejich bytu dorazilo zatknout komando gestapa, stihla Marie spolknout jed, který dostala od parašutistů. Manžela Aloise nacisté zatkli a v centru Prahy krutě vyslýchali. Syn Aťa zrovna nebyl doma, ale nakonec ho také zatkli a mučili. Jejich život skončil v koncentračním táboře Mathausen, kde je nacisti v říjnu, jen dvě minuty po sobě, oba popravili.

autor: and
Spustit audio