Moje terapie, epizoda 2: Vystoupit z rozjetého vlaku

13. listopad 2019

Hlasy, které uslyšíte ve druhé epizodě podcastové série, patří Jirkovi a jeho bývalé terapeutce Adéle. Potkali se před lety v komunitě pro drogově závislé, dnes už spolu v terapii nejsou, ale zůstali si blízcí. Co je ještě terapeutický vztah a co už je kamarádství?

„Já jsem se rozhodoval asi půl roku nebo rok. A protože jsem užíval drogy, tak jsem šel do léčby. A až tam jsem si uvědomil, co to mám za nemoc. Já jsem vůbec netušil, že existují deprese nebo psychoidní stavy. To jsem vůbec neměl popsaný,“ vysvětluje Jirka, jak se na terapii dostal. V léčebné komunitě, kam odešel po odvyknutí pervitinu, potkal Adélu, ke které měl od začátku blízko. Začal se učit, jak mít rád sám sebe, jak se chovat v mezilidských vztazích a umět se ocenit. „Na to, abychom měli sami sebe rádi, musíme dostat ochutnávku lásky od rodičů. A Jirka si z té rodiny přinesl jen velkou hromadu bolestí, křivd a ublížení,“ vysvětluje Adéla. „Až my v komunitě jsme ho učili, že za každým drobným úkrokem nemusí následovat trest.“

Čtěte také

V epizodě oba popisují hranice terapie, vztahu na pomezí přátelství a formálnosti i otázku úspěšnosti léčby. „Je průšvih současné společnosti, že vyzdvihuje jenom to jednoznačně dobré. Učme se raději žít s vlastními chybami. Jirka tohle umí,“ říká Adéla a dodává, že to nebyla jen ona, kdo tomu druhému pomohl leccos zjistit. „I mě toho Jirka hodně naučil.“

Epizodu připravila dokumentaristka a publicistka Apolena Rychlíková.

Jak funguje léčebná komunita? Jak svůj čas v ní prožil Jirka? A jak žije dneska? Poslechněte si celou epizodu podcastu Moje terapie.

Moje terapie je podcastová série, v níž si štafetu předává několik vypravěčských dvojic. Tvoří je šest lidí, kterým pomohla terapeutická sezení, a šest terapeutů, kteří je jimi provedli. Kdy se hlavní postavy šesti příběhů odhodlaly najít si terapeuta? Co se na sezeních odehrává a co všechno se díky nim může měnit? Různé životní příběhy, různé druhy potíží a různé terapeutické přístupy. Poslouchejte sérii Moje terapie na wave.cz/mojeterapie a přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.