Mohou mít nepokoje v Hongkongu dopad na čínský režim?

6. říjen 2014
Radiofórum

Hongkong zažívá nejvážnější nepokoje od roku 1997, kdy se vrátil pod čínskou správu. Čína ho před 17 lety převzala s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod.

Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce.

Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit, a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Prodemokratičtí aktivisté ale chtějí, aby volby v roce 2017 byly plně demokratické.

Tisíce lidí vycházejí do ulic Hongkongu na prodemokratické demonstrace, které na konci září zahájili vysokoškolští studenti. K nim se postupně připojili i žáci středních škol a další obyvatelé Hongkongu, včetně mnohých lidí ze západních zemí, kteří na tomto čínském autonomním území žijí a pracují.

Porušila Čína své sliby? Jak se podařilo obyvatelům Hongkongu zorganizovat protestní akce, o kterých si Číňané na pevnině mohou jen zdát?

Jak tvrdé kroky si vůči nim může Peking dovolit, aby si uchoval svou tvář před celým světem?

Hostem Lucie Vopálenské byl sinolog Štěpán Pavlík z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. .

autoři: luv , Markéta Vozková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.