Mohl by omikron způsobovat méně těžký průběh covidu? Naznačují to první studie, jasno ale není

23. prosinec 2021

Nová varianta koronaviru s názvem omikron je podle všeho výrazně nakažlivější než její předchůdci a získává navrch v mnoha zemích.  Výskyt omikronu už podle Světové zdravotnické organizace (WHO) eviduje na 106 zemí včetně Česka. První studie ovšem naznačují, že průběh onemocnění  je méně závažný, shrnuje Koronafokus Štěpána Sedláčka.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Omikron vědci odhalili teprve před měsícem. Už teď o něm víme, že se od předchozí dominantní varianty liší celou sadou podstatných změn, mutací, díky kterým je výrazně nakažlivější a také dokáže lépe obcházet naši imunitu. Tedy že se dokáže vyhnout většině získaných protilátek a může tak ve výsledku ohrozit i lidi, kteří nemoc prodělali nebo dostali dvě dávky očkování. Třetí dávka by ovšem měla ochranu proti omikronu významně zvýšit.

Čtěte také

Předběžné výsledky také naznačují, že většina monoklonálních protilátek, které jsou dnes k dispozici, je vůči omikronu neúčinná.

V Jihoafrické republice tato varianta rychle převládla, to samé platí například i o Velké Británii nebo Dánsku a většinu nových případů tvoří i ve Spojených státech a jinde. Šéf WHO Tedros Ghebreyesus před variantou varoval s ohledem na blížící se svátky.

Existují přesvědčivé důkazy, že se omikron šíří podstatně rychleji než delta.
Tedros Ghebreyesus

„Existují přesvědčivé důkazy, že se omikron šíří podstatně rychleji než delta. Je pravděpodobnější, že by se mohli nakazit i lidé, kteří jsou očkovaní, nebo covid prodělali. Není pochyb o tom, že zvýšené setkávání o svátcích v mnoha zemích povede k nárůstu případů, přetížení zdravotních systémů a většímu počtu úmrtí,“ uvedl.

Lidé by proto měli dbát na doporučená epidemická opatření a akce s velkou účastí lidí raději odložit.

Méně závažný covid?

První data a studie ale nasvědčují, že omikron způsobuje méně vážných onemocnění. Na místě je tedy opatrný optimismus vzhledem k tomu, že počet hospitalizovaných lidí v zemích, kde se omikron v posledních týdnech rozšířil, nevyletěl ke stropu.

Čtěte také

„Máme potvrzených už 105 tisíc případů nakažených a zatím jen 16 lidí na omikron zemřelo. Samozřejmě se to číslo ještě zvýší, protože těžké případy a úmrtí nastupují až s nějakým odstupem. Ale i tak, když si nakreslíme graf hospitalizací a úmrtí, tak ty křivky jsou sice na začátku, ale nejdou nahoru tak rychle jako v předchozích vlnách. To je dobrá zpráva,“ vyzdvihuje Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

I když se optimistický výhled potvrdí, problémem zůstává výrazně vyšší infekčnost i překonávání imunity.

Z šetření jihoafrického Národního ústavu pro přenosné nemoci a několika tamních univerzit navíc vyplývá, že riziko hospitalizace u nakažených omikronem je o cca 80 procent nižší než u osob infikovaných deltou a u hospitalizovaných je pak o 30 třicet nižší riziko závažného onemocnění.

Čtěte také

Jenže tato analýza ještě nebyla zveřejněná v recenzovaném vědeckém časopise a samotní autoři zmiňují, že částečně na to může mít vliv vyšší kolektivní imunita v JAR.

I když se optimistický výhled potvrdí, problémem zůstává výrazně vyšší infekčnost i překonávání imunity – což může ve výsledku vést k většímu počtu nemocných v krátkém čase, z nichž část i tak skončí v nemocnici.

Omikron a plíce

Zatím také nevíme, co přesně na variantě omikron by mohlo vést k mírnějšímu průběhu covidu. Molekulární biolog Pačes předpokládá, že to může mimo jiné souviset s odlišným rozložením virových částic v těle:

Čtěte také

„Když se změří, kolik viru-omikronu má člověk v nosohltanu, tak je ho tam mnohem víc než u delty. Proto se tak dobře šíří. Ale na plicích je ho potom mnohem méně. Zdá se, že omikron tolik nesestupuje dolů. To jsou vlastně potom ty těžké případy, když virus sestoupí.“

Jan Pačes se odvolává na studii mikrobiologů z Cambridgské univerzity. Také tato analýza ještě čeká na odborné zhodnocení před publikací. WHO nicméně varuje před ukvapenými závěry. 

Epidemioložka Maria Van Kerkhoveová, která zmíněné studie zná, na tiskové konferenci WHO uvedla, že je třeba vyčkat na další analýzy a ověření dat z více zemí. Je podle ní příliš brzo na to konstatovat, že omikron vyvolává méně závažné onemocnění než delta.

Zároveň vybídla vlády i lidi k obezřetnosti a dodržování doporučených pravidel zvlášť během Vánoc, kdy se obvykle lidé hodně setkávají.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.