Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Novela Arnošta Lustiga o dívce, která nechce zemřít

5. květen 2022

Kateřina Horovitzová je velmi krásná, odvážná dospívající dívka, která na rampě po vystoupení z vlaku ve vyhlazovacím táboře prohlásí, že nechce zemřít. Zahlédne ji při tom Herman Cohen, bohatý židovský obchodník, který se jí ujme a vyprosí si její záchranu. Jenže oba se stanou obětí cynické hry nacistů. Kateřina Horovitzová ale bojuje až do konce. Tento příběh prý napsal Arnošt Lustig za pouhých dvanáct dní a vycházel z reálné události.

Arnošt Lustig: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou
Účinkuje: Rudolf Pellar
Připravila: Iva Steinová
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Hana Milenová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v pražském rozhlasovém studiu v roce 1991

Spisovatel Arnošt Lustig za druhé světové války prošel terezínským ghettem a koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 se mu podařilo utéct z transportu smrti a až do konce války se ukrýval v Praze.

Po zbytek svého života prý přemýšlel nad tím, proč zrovna on přežil. To, že přežil, znamenalo, že zabili někoho jiného. Hrůzy koncentračních táborů a toho, co zažil na útěku za svobodou, nosil v sobě a zpracovával do svých knih.

Čtěte také

Věnoval se tématu holocaustu i života po válce, kdy prožité děsy zůstávají s vámi a je těžké znovu začít žít. Hrdiny jeho próz jsou většinou obyčejní lidé, velice často mladé dívky a chlapci, vrženi do neúprosného prostředí koncentračních táborů. Své knihy měl Lustig tendenci přepisovat či rozšiřovat, snad proto, aby se nezapomnělo a aby bylo řečeno co nejvíc.

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou je jednou z mála knih, kterou dodatečně téměř neupravoval. Vychází z reálné události, která se stala italským Židům, a z příběhu o polské tanečnici, která se na poslední chvíli před plynovou komorou vzepřela svému osudu.

Knize se dostalo jak filmového, tak divadelního zpracování.

V Radioknize ji můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související