Mně se líbí Bob! Bob Dylan a jeho stopy u nás

19. květen 2021

Nahrávky, koncerty, cover verze a další otisky plodného života amerického písničkáře v českých zemích a blízkém okolí. Portrét u příležitosti 80. narozenin Boba Dylana poslouchejte v premiéře on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

V pořadu hovoří hudební publicisté Jan Sobotka, Petr Dorůžka a Ondřej Konrád, Pavla Jonssonová z Angloamerické vysoké školy v Praze, karikaturista Josef Blecha, nakladatel Michal Plzák a spoluautor pořadu, historik a kurátor Popmusea Radek Diestler.
Připravili: Aleš Opekar, Radek Diestler
Premiéra: 19. 5. 2021

Na téma Bob Dylan již byly napsány desítky knih, tisíce článků odvysíláno množství rozhlasových programů. Z nich je třeba připomenout zevrubný tříhodinový pořad, rekapitulující jednotlivé etapy písničkářovy tvorby a význam a vliv, zasahující do mnoha tvůrčích odvětví. Připravil jej před deseti lety Petr Dorůžka ve spolupráci s Janem Sobotkou a Michalem Plzákem. Můžete jej dodnes dohledat na našem webu pod názvem Bob Dylan. Básník rockové éry a ničitel mýtů.

Čtěte také

Americký písničkář obdržel před třinácti lety Pullitzerovu cenu za výjimečný přínos populární hudbě a americké kultuře a před pěti lety byl dokonce ustaven nositelem Nobelovy ceny za literaturu. Událost, kterou by leckterý jiný umělec považoval za nejlepší propagaci své tvorby, své země nebo nějaké humanitární myšlenky, Dylan zahalil rouškou tajemství. Nejprve se k oznámení ze Stockholomu dlouho nevyjadřoval, jakoby přemítal, zda přijmout či nepřijmout. Nakonec si vymínil, že medaili a diplom převezme na soukromém setkání bez přítomnosti médií. Využil k tomu víkendu, kdy do švédského hlavního města zavítal kvůli dvěma koncertům.

Co absurdnějšího se může stát ničiteli mýtů, než že se sám stane mýtem. Příležitostí k dalšímu boření, servírovanou na zlatém podnose, podporovanou stavěním vysoké zdi kolem svého života, vyhýbáním se interview, zakazováním fotografování na koncertech. Veřejnost jej však nemůže začít ignorovat. Na to byl a stále je jeho vliv na posluchače a ostatní tvůrce příliš hluboký. A to i v české kotlině a blízkém okolí.

Čtěte také

Nový pořad v rámci vltavských Večerů na téma se zaměřuje právě na nahrávky, koncerty, cover verze a další domácí stopy. Takto pojatý portrét u příležitosti 80. narozenin Boba Dylana připravili Aleš Opekar a Radek Diestler.

Své první album vydal Bob Dylan v roce 1962 a hned pouhý rok poté o něm zaznamenáváme zmínku v médiích tehdejšího Československa. V pořadu se ohlédneme, co se o písničkáři psalo ve zdejším – nejen hudebním – tisku před rokem 1989 a jak tyto články předurčily české vnímání jeho života a tvorby. Představíme pestrou sbírku dylanovských coververzí v češtině a prolétneme historií překladů jeho textů, včetně dosud neznámých objevů v některých soukromých sbírkách. Upozorníme i na nenápadné otisky v české próze, zavzpomínáme na památné koncerty v Praze poloviny devadesátých let, ale i na poslechové pořady amatérských osvětářů v různých koutech naší země. Připomeneme si Dylanovy zdejší pokračovatele a epigony i zdejší projevy podivuhodného badatelského odvětví známého jako dylanologie. V neposlední řadě prozkoumáme rozličné počiny amerického písničkáře za posledních 10 let. 

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.

Naše čísla hrají... s vámi
autoři: Aleš Opekar , Radek Diestler
Spustit audio

Související