Mléko se konzumovalo už před 9000 lety

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png

Mléko lidem zachutnalo zřejmě mnohem dřív, než se zatím archeologové domnívali.

K domestikaci hovězího dobytka, koz a ovcí došlo na Blízkém východě asi před 10 000 lety. Většina archeologů se domnívá, že primárním cílem domestikace bylo snadné získávání masa a kůží těchto zvířat. Na to, že ani mléko, vlna a fyzická výkonnost dobytka nejsou k zahození, měli lidé přijít mnohem později.

Ilustrační foto

Stopy mléka na keramických střepech starých asi 9000 let ovšem ukazují něco jiného. Richard Evershed a jeho tým z Bristolské univerzity nashromáždili impozantní sbírku 2225 keramických střepů, které pocházejí z nádob používaných na Blízkém východě v 7. až 5. tisíciletí před naším letopočtem. Analýza poměru radioizotopů uhlíku ve zbytcích organického materiálu dokázala, že mnoho keramických nádob - především těch z území turecké Anatolie - kdysi obsahovalo mléko.

Některé dřívější studie naznačily, že lidé v době před 9000 lety neměli enzymy, které jsou potřebné ke strávení mléka v jeho přirozené podobě. To by podle autorů studie nemuselo využívání mléka vadit, pokud by jej lidé konzumovali ve formě sýrů nebo másla. Dojení zvířat také podle článku na stránkách New Scientist vyžadovalo, aby si lidé drželi dobytek nablízku. Společnosti prvních pastýřů proto musely zřejmě mít těsnější sociální strukturu, než se dříve předpokládalo.

Spustit audio
autor: Martina Otčenášková