Mlékem od geneticky modifikovaných koz proti střevním infekcím

24. září 2010

Tým vědců z University of California v Davisu, vedený Jimem Murrayem, prokázal nesporný zdravotní přínos konzumace mléka geneticky modifikovaných hospodářských zvířat. Výsledky výzkumu, zveřejněné ve vědeckém časopisu Transgenic Research, dokazují, že mléko ovlivňuje složení střevní mikroflóry a může chránit před nebezpečnými střevními infekcemi.

Tým vědců kolem Jima Murraye získal pomocí metod genového inženýrství kozy, které nesou v dědičné informaci gen pro lidský lysozym a vylučují tento enzym v mléce. Lysozym se vyskytuje v slzách, slinách a mléce všech savců a je znám schopností zabíjet některé bakterie. Bohaté je na něj především mateřské mléko, které tak skýtá kojeným dětem ochranu před choroboplodnými bakteriemi vyvolávajícími střevní infekce. Na průjmy vyvolané těmito mikroby umírají každoročně na celém světě asi 2 miliony dětí. Mléko hospodářských zvířat obsahuje jen velmi malé množství antibakteriálního enzymu a děti před infekcí nechrání. V kozím mléce se nachází ve srovnání s mateřským mlékem jen 0,06% lysozymu. Podobně je na tom i kravské mléko.

Vědci z University of California ověřili účinky kozího mléka obohaceného o lidský lysozym na kůzlatech a selatech. Kůzlata krmená mlékem s vysokým obsahem lidského lysozymu měla zvýšený počet bakterií v trávícím traktu, i když počty nejběžnějšího zástupce střevní mikroflóry, bakterie Escherichia coli, se průkazně nezměnily. Pro odhad účinků mléka obohaceného o lysozym na výživu dětí byly podstatně důležitější výsledky dosažené na selatech. Poměry panující v trávícím traktu prasete se hodně blíží podmínkám lidského žaludku a střev. Mléko bohaté na lidský lysozym snížilo v tenkém střevu selat počty bakterií včetně Escherichia coli. Murrayův tým z toho vyvodil závěry, že mléko geneticky modifikovaných koz je s to potlačit také infekce kmeny bakterie Escherichia coli, schopné vyvolat závažná střevní onemocnění.

Podle Jima Murraye by sušené mléko od geneticky modifikovaných koz mohlo významně přispět k boji se střevními infekcemi u dětí v rozvojových zemích. Výsledky experimentů přesvědčily Murraye a jeho spolupracovníky, že se vyplatí zahájit finančně podstatně náročnější experimenty. Jejich cílem bude vytvořit linii geneticky modifikovaného skotu, který by vylučoval v mléce lidský lysozym. Geneticky modifikované krávy mají mnohonásobně vyšší produkci mléka a pokryly by poptávku po mléku s lidským lysozymem snáze než kozy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.