Mladým se přestává líbit, že Ameriku řídí staří, myslí si muzikant Rudy Linka

21. červenec 2022

Popularita amerického prezidenta Joe Bidena se přiblížila k pouhým 36 procentům, podobně na tom byl někdy v roce 2017 i Donald Trump. „Mě štve plno jiných věcí daleko víc – třeba Vladimir Putin,“ komentuje jazzový muzikant Rudy Linka v pořadu Osobnost Plus. Připomíná, že Američané volí své politiky hlavně podle vlastní peněženky a někdy po nich chtějí věci, na které nemá pravomoci ani prezident.

Muzikant se ale nedomnívá, že by Bidena Američané kritizovali za pomalost nebo za malou razanci, jak se někdy u nás fungování americké administrativy popisuje. „Tím jsem velice překvapen,“ tvrdí.

Biden byl nejmladším senátorem v historii USA. Teď má kolem sebe úžasné lidi.
Rudy Linka

„Biden byl nejmladším senátorem v historii Spojených států a také se můžete podívat, jak po celý život hlasoval. A on má kolem sebe lidi, kteří jsou úžasní,“ odpovídá oklikou.

Dodává, že Bidenovi k razantnímu prosazování svých cílů brání hlavně Senát, kde mají demokraté jen mírnou převahu hlasů.

Čtěte také

V poslední době hýbe americkou společností rozhodnutí Ústavního soudu o zákazu potratů. Linka připomíná, že rozhodující tři soudce jmenoval jeho předchůdce Donald Trump.

„Víte, ono to s Bidenem vlastně ani nemá co dělat, protože si to Nejvyšší soud rozhoduje sám. A jestli to něco může změnit, tak jsou to listopadové volby.“  

Amerického prezidenta ale kritizují i jeho vlastní demokraté, kteří podle Linky nejsou nějaký jednohlasný spolek – na rozdíl od republikánů, kteří prý mají větší „tah na branku“.

„Demokraté už jen tím, že se chtějí o všem bavit, tak to dává podnět k tomu, aby se neustále něco diskutovalo a ,skutek utek‘. I když je to třeba intelektuální, což se mně hrozně líbí,“ uvažuje jazzman.

„Republikáni jsou vždy jednotnější a vždy je to o tom, že chce jedna skupina lidí vydělat víc peněz – a to je úplně neskutečně spojuje,“ dodává.

Americká diskriminace 

„Mám takový pocit, že se mladým lidem přestává líbit, nejsou s tím tak úplně v pohodě, že Ameriku vedou staří,“ naráží tak na Bidenův věk, který se blíží k 80.

Americkou administrativu měla vyvažovat a časem možná i Bidena nahradit viceprezidentka Kamala Harrisová – i jí ale popularita klesá.

„Jedna věc je rasová diskriminace a druhá je diskriminace proti ženám, která je tam neskutečná. V Česku se tohle vůbec neděje – je tady plno žen ve vládě, takže to tady vůbec nepřipadá v úvahu. Kdyby tady žena nahradila premiéra Petra Fialu, tak by s tím byli všichni v pohodě.“

Američan, který jezdí s pick-up truckem, není s ženami ve vládě tak úplně v pohodě.
Rudy Linka

„Jenže v Americe ti chlapi, kteří jezdí pick-up truckem a kteří chtějí mít zbraň, která vystřílí stovku kulek za vteřinu, tak ti s tím tak úplně v pohodě nejsou,“ uzavírá Rudy Linka, který už 30 let žije střídavě v New Yorku a Praze.

Čtěte také

A pak ještě dodává: „To, že byl Barack Obama první černý prezident bylo něco úžasného. Po něm přišel Trump – ten úplně nejhorší bílý prezident v historii Spojených států… A tyto věci jdou vždy ruku v ruce.“

Jediné, co ho tak uklidňuje, je, že v USA se vše odvíjí rychle, daleko rychleji než na starém kontinentě, takže se i dnes skeptický pohled na ženy ve vedoucích pozicích může rychle změnit.   

Ukrajina?

Inflace nedrtí jen Evropu, zdražování trápí i Američany. „Čtyři litry benzinu stojí sto korun, takže litr vyjde na 25 korun, ale oni byli zvyklí na polovinu,“ popisuje.

„To se ale dnes děje úplně všude na světě – všichni jsme ve válce. Demokratický svět proti zemím, jako je Rusko nebo Čína,“ připomíná. A pokud jde o finanční pomoc Ukrajině, tak jsou Spojené státy jejich největším podporovatelem.

Čtěte také

„Když mi bylo osm let, tak sem přijely ruské tanky, pak se zakopaly někde v lese a nakonec tady byly šíleně dlouho, tak si toho hrozně vážím. A jestli budu platit víc u benzinové pumpy, tak holt budu víc platit.“

„Myslím, že většina Američanů to vidí zatím stejně – teď jde o to, jak ještě dlouho…  Protože zatím mají své šekové knížky pro Ukrajinu otevřené, ale i to má své meze,“ doplňuje Rudy Linka svůj pohled.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související