Mladiství dnes mají sklony k sebepoškozování. Často taky na terapii řešíme úzkosti nebo deprese, říká psycholožka Markéta Čermáková

Proč se v ordinacích terapeutů objevují čím dál častěji případy dospívajících se sebevražednými sklony nebo se sklony k sebepoškozování? Jak takovým problémům předejít nebo jak se nejlépe udržet v psychické pohodě? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek mi dala terapeutka a psycholožka NEO Centra Markéta Čermáková.

Její cesta za terapeutickou praxí nebyla na začátku tak úplně jednoznačná, ale ona dokazuje, že v životě je možné opravdu všechno. Jenom chtít. Původně totiž studovala matematické gymnázium, pak činoherní režii na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a nakonec psychologii a speciální pedagogiku na UK. Pracovala také jako školní psycholožka a má řadu zkušeností s léčbou nejrůznějších závislostí.

V dalším dílu podcastu jsme mimo jiné rozebrali téma, jak na svém dítěti poznat, že něco není v pořádku a co v takové situaci dělat. I dospělá populace musí čelit mnoha věcem, jak se z toho všeho tedy úplně nezbláznit? Zkušenosti z praxe se dozvíte od Markéty Čermákové.

Tak příjemný poslech.

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.