Mládež chce slyšet o sobě a nezajímá ji klišé, říká spisovatelka Iva Procházková

13. květen 2016

Je v dnešní době psaní knih dobrý byznys? A existuje recept na to, jak napsat třeba úspěšnou knihu pro děti? Odpovídá spisovatelka Iva Procházková na veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Holešovicích, odkud se vysílalo Interview Plus.

Iva Procházková je přesvědčena, že se psaním knih dá v Česku uživit, pomáhá jí ale i to, že píše také německy. Liší se německý a český trh? „Vždycky je něco společné, a to je třeba to, co zrovna převládá, čili řekněme určitá móda. Momentálně jsou to asi krimi romány, před krátkou dobou to byla fantasy a horory. Toto se mění a to máme vlastně společné,“ říká Procházková.


Mládež chce slyšet o sobě, nechce slyšet žádné poučky, klišé ji nezajímají, protože už je všechny na všechny způsoby slyšela, a hlavně není žádné tabu. Iva Procházková o požadavcích mládeže na literaturu

„Jinak si myslím, že se liší v tom, že tradice čtenářství šla rozdílnými cestami, a řekla bych, že tady je dokonce znatelné to, že máme mnoho a mnoho společného se čtenáři v takzvaném východním Německu, tedy bývalé NDR, a teprve se postupně dostáváme k návykům, které mají čtenáři v západním Německu,“ myslí si Procházková

Marketing a psaní pro děti

Podle Ivy Procházkové je dnes psaní knih i o marketingu a sebepropagaci. „Mnoho autorů staršího ražení toto odmítá, protože jsou přesvědčeni, že ta dobrá literatura se prosadí sama. Já jsem zjistila, že to není pravda, že opravdu mnoho vynikajících autorů zůstává na pokraji zájmu, ne-li v zapomnění, prostě proto, že ty knížky se prosadit neumějí,“ popisuje svou zkušenost Procházková.

Ta se jako autorka zaměřuje i na knihy pro děti a mládež – a právě tato věková kategorie prošla velkou proměnou. „To se vůbec nedá srovnat. Já myslím, že když jsem psala svoji 1. knížku pro děti, což bylo v roce 1975, a když jsem psala svoji poslední knížku pro děti, což bylo někdy v roce 2011, tak je to jako kdybych psala pro obyvatele dvou různých planet,“ říká Iva Procházková.

Čtenáři jsou netrpělivější

„Dřívější generace, a tím nemyslím jen sebe, ale ještě i moje děti, to znamená lidi, kteří začínali číst řekněme v 80. letech, měla daleko větší schopnost u knihy vydržet, prokousat se třeba i začátkem, který nemusel být úplně jejich kafe, a pak najednou si užít to, kam to jde dál. Dneska si myslím, že je nejenom mladý čtenář, ale i třeba čtenář středního věku, daleko netrpělivější – lidé chtějí daleko kratší texty a daleko rychleji musí být zaujati,“ vysvětluje Iva Procházková.

Iva Procházková a Michael Rozsypal

Co si myslí o zfilmování knih nebo o Harrym Potterovi? A existuje recept na úspěšnou knihu? Dozvíte se v rozhovoru se spisovatelkou Ivou Procházkovou, který najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio