Místo odvodů raději zatraktivnit armádu, shodují se Marhoul s Machem

9. duben 2015

Plnoletí Češi půjdou od roku 2017 povinně k odvodu. Navrhuje to novela branného zákona, kterou večera přijala vláda, a čeká na schválení Sněmovnou a podpis prezidenta.

Důvodem pro zavedení odvodů je podle premiéra Bohuslava Sobotky zhoršení celkové bezpečnostní situace ve světě, ke kterému došlo v posledním roce.

Odvody mají umožnit armádě aktuálně evidovat zdravotní stav, fyzickou kondici osmnáctiletých i jejich ochotu podílet se v případě ohrožení na obraně země. Službu v armádě bude ale možné odmítnout.

„Význam tohoto kroku uniká, nepovažuji ho za správný,“ řekl v Ranním Plusu režisér, producent a propagátor aktivních záloh Václav Marhoul.

Kdyby branci procházeli výcvikem, dokázal by smysl odvodů pochopit. „Pokud ale cvičení nebudou, smysl mi uniká,“ dodal.

Podle něj by bylo účinnější zařadit základní brannou výchovu do výuky na všech středních školách.

„Vedlo by to k posílení pochopení smyslu armády, a dokázalo by to mladé lidi ke službě v armádě i přivést,“ tvrdí záložník s hodností majora.

Konkrétně by se inspiroval ve Velké Británii. „Výcvik je tam intenzivní, existuje spolupráce mezi armádou a ministerstvem školství, a organizují se takzvané bootcampy, kdy mladí lidé výcvik podstupují v rámci školní výuky,“ chválí Václav Marhoul.

Ani předseda Strany svobodných občanů europoslanec Petr Mach nepovažuje novelu branného zákona za smysluplnou.

„Tyto odvody jsou jen byrokratickou záležitostí, která nijak nepomůže obranyschopnosti země,“ reagoval.

Kromě toho, že povinné odvody budou stát přibližně 150 milionů korun ročně, je také pravděpodobné, že velká část lidí bude službu nakonec odmítat, očekává Mach.

„Celý svět se připravuje na válku, a naše vláda na to reaguje nepřiměřeně,“ kritizoval europoslanec.

Mnohem účinnější by bylo zatraktivnit dobrovolný výcvik, aby se navýšil současný stav aktivních záloh. „Aby to nebylo jen pár set nebo tisíc lidí, kteří jsou jejich členy,“ doporučil Petr Mach.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.