Mise Spojených států v Sýrii se chýlí ke konci. Kurdům nemohou nic slíbit, říká arabista Kubálek

9. únor 2018

V nemocnicích se hromadí těla mrtvých zabalená do rubášů, na chodbách špinavých od krve čekají zraněné děti na ošetření. Spousta budov je po bombardování poničená a záchranáři nemají k dispozici těžkou techniku, aby se dostali včas k lidem uvězněných v sutinách. Taková jsou očitá svědectví z východní Ghúty nedaleko Damašku. Při pokračujících útocích syrské armády na tuto povstaleckou oblast přišlo o život podle exilové Syrské organizace pro lidská práva nejméně 211 lidí.

Podle místních má za sebou východní Ghúta nejhorší čtyři dny od března 2011, kdy občanská válka v Sýrii vypukla. Syrská armáda východní Ghútu obléhá od roku 2013 a v oblasti se nedostává jídla ani léků.

Podle arabisty Petra Kubálka je to jeden z problémů konfliktu. „Víme v zásadě to, co nám dovoluje syrská vláda. Ty informace jsou zkreslené a nedostatečné,” říká k humanitární krizi.

Otázka času

Řešení krizové humanitární situace v Sýrii bylo v New Yorku věnováno zasedání Rady bezpečnosti OSN. Damašek označil za válečný zločin středeční útok mezinárodní koalice vedené Spojenými státy na spojence syrské vlády. U Dajr az-Zauru, kde obě strany bojují proti radikálům Islámského státu, údajně koaliční jednotky zabily stovku příslušníků provládních sil, když odrážely jejich útok.

„Podle prohlášení amerického ministerstva obrany to byl akt sebeobrany, kdy milice pomáhající syrské armádě zorganizovaly koordinovaný útok na Američany podporované syrské demokratické síly. Byl to zřejmě masivní útok, včetně použití tanků,” říká Kubálek.

Překročili při něm dohodnutou demarkační linii, tok řeky Eufrat. „Poté co vypálili podle Pentagonu dvacet až třicet střel z dělostřelectva a tanků a jeden člen syrských demokratických sil byl zraněn, se americké letectvo rozhodlo k útoku. Standardními komunikačními kanály vyrozumělo ruské letectvo, aby nezasahovalo, a následně provedlo nálet na provládní syrské milice,” vypráví arabista.

Podle Kubálka využívají syrská armáda a s ní spojené síly oslabení na straně syrských demokratických sil, způsobené ofenzívou turecké armády. „Bylo otázkou času, kdy se to stane,” dodává.

Podezřelé útoky

Nastává nová fáze syrské války, kdy spolu budou mocnosti zcela otevřeně válčit, místo toho, aby se hledaly cesty k politickému urovnání?

Ruská intervence v Sýrii

„Toto byl ojedinělý incident. Mezi syrskými demokratickými silami a syrskou armádou panuje zvláštní vztah, kdy dochází k lokální a podmínečné spolupráci mezi oběma stranami. Zároveň ale dochází častěji ke konfliktu, k útokům ze strany syrské armády, které byly obecně velmi podezřelé,” odpovídá arabista, který uvádí jako příklad dobu, kdy syrské demokratické síly vedly ofenzívu proti Islámskému státu.

„Z druhé strany na ně například v provincii Hasaka zaútočila syrská armáda. Vždy to byl časově omezený útok, ale opravdu podezřele načasovaný. Jako by se snažila je oslabit v hlavním úkolu, který sledovaly,” podotýká Kubálek a dodává, že není lehké říci, zda nastává nová fáze války v Sýrii.

„Spojené státy tahají za kratší konec v tom, že jejich úkol, spočívající v podpoře syrských demokratů proti Islámskému státu, se neodvratně chýlí ke konci. Po jeho skončení nemohou slíbit Kurdy vedeným silám žádné záruky, například budoucího politického statutu. Je spíše zajímavé, zda dojde ke třenicím mezi třemi garanty Astanského procesu, tedy zejména mezi Ruskem a Íránem na straně jedné a Tureckem na straně druhé. Ti totiž garantovali deeskalační zóny, jejich představa o budoucnosti Sýrie mohou být ale diametrálně odlišné,” uzavírá Kubálek.

autor: vlk
Spustit audio