Miroslav Verner

18. duben 2008

V pátek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu významný český egyptolog Miroslav Verner. S Lucii Výbornou si povídali o úspěších české egyptologie, o práci archeologů i o současném stavu egyptských památek. Miroslav Verner také připomněl výstavu v Egyptském muzeu v Káhiře, která připomíná 50. výročí založení Československého (později Českého) egyptologického ústavu. V sobotu 19. dubna bude hostem rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Miroslav Verner v úvodu připomněl, že v současné době probíhá v Egyptském muzeu v Káhiře výstava věnovaná letos 50. výročí založení Českého egyptologického ústavu. "Čeští turisté, kterých je v Egyptě v poslední době poměrně hodně, mají jedinečnou příležitost vidět ty nejkrásnější z našich archeologických nálezů," uvedl Miroslav Verner. Připomněl ale, že u příležitosti výročí založení ústavu se konají ještě další velké akce nejen v Egyptě, ale i v České republice. "Protože 50 let je doba bilancování a skládání účtů nejen naší veřejnosti, ale i světové kulturní veřejnosti," dodal přední český egyptolog.

Tématem rozhovoru bylo i dělení archeologických nálezů v Egyptě. To prošlo podle Vernera zajímavým vývojem. "Byly doby, kdy cizinci v Egyptě - díky úplatnosti místních úředníků - pouze drancovali a brali si co chtěli. V polovině 19. století, kdy začaly první archeologické vykopávky, se dost zásadně změnil vztah k egyptským památkám - začalo se dělit. V té době ale ještě měli cizinci velké možnosti památky získat a obohacovat jimi své národní sbírky. V průběhu 20. století se ale podmínky zpřísnily a v roce 1990 došlo k úplnému zastavení dělení památek," vysvětlil Miroslav Verner.

Čeští vědci dosáhli za dobu svého padesátiletého působení v Egyptě řadu významných objevů. "Těch objevů je samozřejmě celá řada. Já si ale myslím, že tím nejcennějším je samotná koncese, kterou máme od poloviny 70 let v archeologické lokalitě Abúsíru," přiblížil Verner. Uvedl, že jde o největší archeologickou koncesi, která byla udělena cizímu týmu na pyramidových polích. "Objevení Abúsíru, který dlouho ležel ve stínu svých atraktivnějších sousedů, považuji za velký úspěch našeho týmu. Za uplynulých padesát let se mu podařilo udělat z opomíjené archeologické popelky jednu z nejprestižnějších archeologických lokalit v Egyptě, kterou nám mezinárodní egyptologická komunita upřímně závidí," uvedl profesor Verner.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Vernerem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio