Miroslav Kalousek: Z vysoké politiky neodcházím, budu vést neformální rozhovory

Bývalý ministr financí a spoluzakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek nebude v příštích volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny. Jak ale ve Dvaceti minutách Radiožurnálu říká, z vysoké politiky neodchází. „Budu se pořád vyjadřovat k veřejným záležitostem, těžko mohu přestat být člověk politickým, protože politikou žiji celý život.“

„Až mi skončí mandát, tak budu mít nějaké civilní zaměstnání, nebo budu dělat něco svého jako podnikatel,“ přibližuje Kalousek s tím, že v TOP 09 zůstane řadovým členem.

„Domnívám se, že moje názory budou ve straně zvažovány, budu se věnovat politice ve svém volném čase. Politiku jsem nikdy nebral tak, že mě musí za každou cenu živit,“ říká.

Čtěte také

Potvrzuje také, že koaliční dohody nebude vyjednávat, ale pouze vést neformální rozhovory. „To musí ti, kteří jsou k tomu pověřeni, tedy především předsedové stran, popřípadě místopředsedové,“ objasňuje s tím, že odvádět práci se bude snažit například v terénu a v regionech.

„Přeji si, aby tato země měla normální demokratickou vládu, která se bude snažit, abychom byli moderní evropskou zemí, nikoliv oligarchií východního typu,“ zdůrazňuje.  

Poslanci nemají zájem se cokoliv učit

Kalousek je v Poslanecké sněmovně už 22 let, za tu dobu se podle něj během každého volebního období o něco snížila její kompetence. Největší skok je pak v posledním volebním období.

„Nezanedbatelné množství lidí si neuvědomují úlohu Poslanecké sněmovny v našem politickém systému. Jsou velmi spokojeni, že mají svých sto tisíc měsíčně poslaneckého platu, poslechnou svého šéfa, jak mají hlasovat. To je všechno, co je zajímá, dokonce nemají zájem se cokoliv učit,“ přibližuje prostředí ve Sněmovně.

Dva předvolební bloky

Moderátor Vladimír Kroc připomíná projekt předvolebního bloku, o kterém v médiích mluvil Kalousek. Co to konkrétně znamená? „Ve sněmovně je pět demokratických subjektů, přišlo by mi ideální, kdyby spolu vytvořily dva předvolební bloky, tedy pět parlamentních subjektů na dvou kandidátkách,“ vysvětluje.

Obě kandidátky by si pak podle něj mohly přibrat některé zajímavé mimoparlamentní subjekty, které mají svůj potenciál a skalní voliče.

„Abychom nenechali jeden jediný demokratický hlas mimo, kdyby se to povedlo, tak by to byl velký potenciál pro to, aby tyto dva předvolební bloky měly dohromady většinu a mohly po volbách udělat většinovou koalici,“ konstatuje. 

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související