Miroslav Donutil by chtěl žít za první republiky. „Když se lidé něčeho dopustili, tak to taky poznali,“ vysvětluje

9. červenec 2018

Herec Miroslav Donutil představil na karlovarském festivalu historický televizní snímek Rašín. Ztvárnil tu prvního předsedu vlády v nově vzniklé republice, Karla Kramáře. V rozhovoru vypráví o natáčení, spolupráci s Jiřím Bartoškou na cestopisném seriálu i o vztahu se synem.

S Jiřím Svobodou, který snímek Rašín natočil, už Miroslav Donutil spolupracoval několikrát: „Je velmi fundovaný režisér, protože on když něco točí, tak se na to velmi svědomitě připravuje a má to nachystané takovým způsobem, jak to ti starší režiséři mívali, dneska už to tak není.“

Podle herce měli Alois Rašín a Karel Kramář i dost společného. „Oba měli docela těžký, problematický život, protože potom už nebyli tak vlivní jako předtím. Na Aloise Rašína byl spáchán atentát a na Karla Kramáře taky, ale toho zachránila tabatěrka, na rozdíl od Aloise Rašína, který to odnesl životem.“

A chtěl by žít za první republiky? „Ano, protože to byla noblesní doba a když se lidé něčeho dopustili, tak to taky poznali. Protože tehdy když se něco politikovi přihodilo, co se přihodit nemělo, tak to bylo potrestáno.“

500 společných děl a ještě víc…

Donutil namluvil s hercem Jiřím Bartoškou cestopisné filmy nevšedními dialogy a monology a jejich spolupráce i po 500 dílech stále ještě pokračuje.

„Chtěli, aby všude, kam se filmový štáb vypraví, my se vypravili s ním, na což Barťák řekl, že to není možný, že nemá tolik času, a když mu nabízeli Patagonii a Novou Kaledonii, řekl ‚Bratislava by tam nebyla? To by mně úplně stačilo.‘“ popisuje herec začátky natáčení.

Jeden ze synů Miroslava Donutila je také hercem. Když šel dělat přijímací zkoušky na konzervatoř, otec se mu snažil domluvit, že by měl nejdříve dostudovat střední školu, ale on si prosadil svou. „Je talentovaný herec, ale dostal ode mě úkol, že jednou se musí říkat, že otec Martina Donutila byl taky herec.“ dodává ke kariéře svého syna.

Velmi blízký vztah k Řecku mám odjakživa

To vyprávěl Miroslav Donutil v lednu 2018 ve studiu Radiožurnálu u Štěpána Pokorného. Tehdy se měla v televizi objevit premiéra filmu Můj strýček Archimédes. Také v něm ztvárnil hlavní roli spolu s Ondřejem Vetchým.

Podívejte se na videozáznam lednového rozhovoru:

autoři: Jan Pokorný , kpk
Spustit audio