Míra násilí při protestech proti MMF byla větší, než kdo čekal, tvrdí bezpečnostní expert Kalvach

17. říjen 2019

Při protestech proti zasedání MMF v září 2000 vypukly ty největší střety poblíž Kongresového centra. Stovky protestujících útočily na policisty, kteří zasahovali slzným plynem, vodními děly a obušky. I když byl summit významnou událostí i sám o sobě, do společenského povědomí se zapsal především jako první silné setkání Česka s antiglobalizačním hnutím. O násilí mezi protestujícími a policií jsme v rámci série Po sametu hovořili s bezpečnostním expertem Zdeňkem Kalvachem.

26. a 27. září 2000 Česká republika jako první z postkomunistických zemí hostila zasedání Rad guvernérů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Proti těmto institucím a globalizaci do Prahy přijeli demonstrovat lidé z celého světa. Summit provázely protestní akce, během kterých došlo k několika střetům s policií. Pořádek v Praze zajišťovalo 11 000 policistů. Během nepokojů bylo zhruba sto lidí ošetřeno v nemocnicích, polovinu z nich tvořili policisté. Zadržených bylo 900 lidí. Některé z případů měly soudní dohru a končily nejčastěji zákazem vstupu do země. Podle očitých svědků potyčky nebyly tak tvrdé, jak je vyobrazila média. Veřejnost poprvé od listopadu 1989 podporovala policejní zásahy proti lidem v ulicích. Češky a Češi po dekádě, kdy ve veřejném mínění převládal pro-kapitalistický pohled na svět, problémy, na které upozorňovali demonstranti, zřejmě nechtěli přijmout.

Z pohledu bezpečnosti bylo asi jasné, že po Seattlu a Global Street Party v roce 1998 nepůjde o nic jednoduchého...

Určitě. Přípravy byly enormní, větší, než co se kdy do té doby dělalo. A zkušenost s Global Street Party byla určitě zásadní proto, že i naše bezpečnostní složky se připravovaly na násilnosti. Protiglobalizační protesty v Seattlu nebo předtím v Hannoveru byly jedna věc a pořád jsme to vnímali jako něco, co se odehrává daleko a v zahraničí. Ale vidět tu Global Street Party v roce 98 – první masivní násilnou akci – to určitě naše bezpečnostní složky maximálně alertovalo. Policie spolupracovala se zahraničím včetně FBI, takže příprava byla mezinárodní.

Zdeněk Kalvach

Finančníků a hostů bylo ohlášeno na patnáct tisíc. Jak dlouho obecně trvají přípravy, když se musí zajistit bezpečnost takového množství lidí?

Samozřejmě to není věc, která se udělá za měsíc či za dva. Reálně je to třeba dva roky, v tomto případě rok před akcí, a to z obou stran. To jsou absolutně mimořádné komplexní přípravy. Setkávání, diskuze, analýza hrozeb a toho, co už se stalo jinde, příprava rozpočtu, ...

Myslíte si, že ty přípravy probíhaly adekvátně velikosti celé akce?

Řekl bych, že adekvátní byly. Co je vidět zpětně, kdy je každý generál, je to, že míra násilí byla asi větší, než si kdo představoval...

Jak si policie poradila s násilnou částí protestujících? Byla ideologie demonstrantů nebezpečná? A co dobrého celá akce přinesla české společnosti? I o tom jsme hovořili s bezpečnostním expertem Zdeňkem Kalvachem. Poslechněte si celý záznam rozhovoru a nezapomeňte ani na ústřední díl Po sametu o protestech proti MMF v roce 2000.

autor: luv
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka