Ministr Zaorálek udělil ceny Gratias agit. Mezi oceněnými je Jágr či Baťova vnučka

12. červen 2015

Třináct laureátů převzalo dnes ocenění Gratias agit. Křišťálovou zeměkouli každoročně uděluje ministr zahraničí za šíření české kultury a dobrého jména České republiky v zahraničí. Mezi letošními laureáty je například hokejista Jaromír Jágr, historik Yehuda Bauer či vnučka Jana Antonína Bati Dolores Ljiljana Baťa Arambašičová.

Třiačtyřicetiletý dvojnásobný vítěz NHL a zlatý medailista z olympijských her v Naganu Jaromír Jágr podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) šíří dobré jméno Česka třeba svým smyslem pro fair play. Jágr si ale pro křišťálovou zeměkouli osobně přijít nemohl. Odletěl už zpět do Spojených států.

Mezi laureáty je také vnučka podnikatele Jana Antonína Bati Dolores Ljiljana Baťa Arambašičová, která žije v Brazílii. Cenu získala za podporu česko-brazilských vztahů v oblasti kultury a školství.

„Česká republika je teď v našem kraji velice známá,“ řekla brazilská rodačka, která si českou kulturu zamilovala díky své mamince dědečkovi a snaží se jí mezi krajany v Brazílii udržovat.

V roce 1990 se podílela na založení české a slovenské kulturní dílny, která prezentuje českou kulturu i jazyk v Brazílii. Dolores Baťová je také zakladatelkou skupiny českých tanců a písní s názvem Klenot. Pod jejím vedením soubor získal před třemi lety první místo na krajanském folklorním festivalu v Praze.

Gratias agit obdržel také izraelský historik českého původu, 89letý Yehuda Bauer, který patří k největším expertům na dějiny holocaustu. Cenu si převezme na českém velvyslanectví v Tel Avivu.

Ocenění letos převzal i Vjenceslav Herout, historik a pedagog, který je jedním z nejaktivnějších krajanů české menšiny v Chorvatsku. Svou prací významně přispívá k sebeuvědomění chorvatských Čechů.

In memoriam byl oceněn Joseph Czernin, potomek českého šlechtického rodu a podporovatel krajanů ve Velké Británii.

Cena ministra zahraničních věcí Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí byla zřízena v roce 1997 jako ocenění předních osobností a organizací za příkladné aktivity v nevládní sféře.

Laureáty jsou čeští krajané, kteří žijí v zahraničí a šíří věhlas své rodné země, ale také přátelé ČR a význačné osobnosti, které nezištně podporují přátelské vztahy mezi svými zeměmi a naší vlastí. Jsou mezi nimi bohemisté, překladatelé, vědci, podnikatelé, výtvarníci, hudebníci, spisovatelé, pedagogičtí pracovníci nebo sportovci.

Návrh na udělení Gratias agit může podat kterýkoli občan České republiky v ČR nebo prostřednictvím českého zastupitelského úřadu v zahraničí. Oceněny mohou být osoby bez rozdílu národnosti a státní příslušnosti, nezávisle na zemi jejich původu a současného pobytu. Na cenu může být nominována i organizace.

Cenu tvoří plastika v podobě stylizované křišťálové zeměkoule od ak. mal. Zdeňka Petra, diplom a odznak. Není spojena s finanční odměnou.

autor: tpa
Spustit audio