Ministr zahraničí Tomáš Petříček: Rusko postupuje v rozporu s mezinárodním právem

Bude mít návštěva českého premiéra Andreje Babiše u amerického prezidenta nějaký přínos pro Českou republiku? A kam vlastně směřuje česká zahraniční politika? I na to se ptal Tomáš Pancíř ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Tomáše Petříčka.

Česká republika má podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka korektní vztahy s ruskou federací. „Máme společnou evropskou pozici, která do značné míry určuje, jaké jsou oblasti, ve kterých spolupracujeme. Máme zájem o rozvoj ekonomických vztahů, zároveň musíme jasně říkat, ve chvíli kdy je porušováno mezinárodní právo, že k tomu dochází,“ myslí si host.

Současná ruská vláda se podle něj chová často velmi nestandardně vůči svým sousedům. „Postupuje v rozporu s mezinárodním právem, což není v našem zájmu. Pokud k tomu dochází, měli bychom to odmítnout a neuznávat cokoli, co by mohlo přispívat k nestabilitě našeho okolí.“ Rusko představuje pro Českou republiku podle Petříčka stále určité riziko. Využívá prý totiž hybridních hrozeb a dezinformací k posílení své moci.

Tomáš Petříček: Pojem uprchlík je na rozdíl od migranta v mezinárodním právu jasně definován

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Valné shromáždění OSN hlasuje o globálním paktu o migraci. Česko bude proti. Proč? „Jsou tam některá témata, která nás zneklidňovala,“ vysvětluje ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD. K takovým tématům patří třeba nedostatečné rozlišení mezi legální a nelegální migrací.

Místopředseda ČSSD také promluvil o cestě českého premiéra Andreje Babiše do Spojených států amerických. „Pro Českou republiku je to zásadní signál – po osmi letech se podařilo českému premiérovi získat pozvání do Bílého domu. Je to potvrzení trendu posilování česko-amerických vztahů.“

Donald Trump a Česká republika?

Debata s americkým prezidentem Donaldem Trumpem bude směřovat hlavně k oblasti kybernetické bezpečnosti, ale také obchodních vztahů a vědecko-technologické spolupráce USA a České republiky. „V našem zájmu je hledat spolupráci, která je nejvýhodnější. Spojené státy patří mezi naše partnery v oblasti bezpečnosti a jedním z témat bude i možnost pořizování vojenské techniky,“ říká Tomáš Petříček.

Ministr zahraničí už při své vlastní návštěvě připomněl americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi pozvání do České republiky, ale v tuto chvíli nejsou žádné jasné signály, že by k tomu mělo doopravdy dojít, popřípadě kdy. Podle Petříčka ale Česko má mnoho témat, která jsou pro obě strany důležitá.

Česká politika by měla směřovat k vyšší bezpečnosti. „Pro nás je základem s partnery vést dialog. Otázka bezpečnosti je především v kompetenci vlády České republiky, ta nese zodpovědnost ohledně jejího zajišťování,“ poznamenává ministr k postoji prezidenta Miloše Zemana ohledně kauzy Huawei.

Zároveň dodává, že je pro Česko důležité i téma odzbrojení a větší komunikace s Evropskou unií. „EU by měla více přispívat k řešení, než začneme otevírat otázky reforem. Pojďme dělat lépe to, co již EU dělá,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , anh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.