Ministr vnitra Chovanec: Vláda připravuje centrální registr přestupků

12. květen 2014

Tři ministři dnes míří na Šluknovsko, aby pomohli s řešením vypjaté situace v regionu.

„Jsme stabilní tým. Připravujeme pracovní skupinu, který by měla řešit problémy všech sociálně vyloučených lokalit, nejen Šluknovska,“ řekl v Ranním Plusu ministr Milan Chovanec.

V delegaci jsou spolu s ním šéfové resortů pro lidská práva Jiří Dienstbier a práce a sociálních věcí Michaela Marxová.

„Zajímá nás, jak pomoci samosprávám a jak finančně podpořit regiony... Nechceme, aby fungoval „kšeft s lidskou bídou“, tedy ubytovny soustředěné v oblastech s nízkou cenou nemovitostí," vysvětlil Chovanec.

Ministr slibuje posílit oblast několika stovkami policistů. „Represe ale nevyřeší všechno, je třeba prevence a sociální programy,“ přiznává.

Konkrétní požadavek starostů Šluknovska na zavedení centrálního registru přestupků Chovanec sdílí:

„Dávno tu měl být. Když policisté nebo soudci mluví s pachatelem, tak neví, jestli je to přestupkový recidivista,“ řekl ministr.

Chovanec doplnil, že vláda registr připravuje do zrychleného mezirezortního řízení, ale nebude platit dříve než od ledna 2016.

Hůle: Čím víc chudých se do regionu přistěhuje, tím víc nechudých ho opouští

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni tvrdí, že nepokoje na Šluknovsku před třemi lety byly vyšší spíše politickou hrou než odrazem reality.

Do Šluknovského výběžku dorazilo 50 policistů z Prahy

„Organizátorem částí nepokojů byl člověk, který byl podle vlastních slov financován ze strany některých krajských politiků,“ uvedl Hůle.

Delegaci tří ministrů, kteří do regionu směřují, hodnotí střízlivě: „Zájem centra o dění v chudých lokalitách je důležitý, ale záleží na tom, jak se tento zájem projeví.“

„Posílení policie pomůže zamezit drobné kriminalitě, která je objemem škody malá, ale její důsledky pro soužití jsou fatální,“ říká Hůle.

Jak Hůle dodal, je „kšeftování s bídou“ skutečně jednou z hlavních příčin problémů: „Diskriminace na trhu s bydlením existuje. Protože lidé nemohou najít bydlení, jsou svedeni do nejchudších lokalit.“

„Je to základní segregační mechanismus: Čím víc chudých se do regionu přistěhuje, tím víc nechudých ho opouští,“ shrnul Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Čtěte také

autoři: oci , bum
Spustit audio