Ministr Pelikán podrývá důvěru v policii, žádáme omluvu, případně odvolání, říká poslanec Farský

30. srpen 2017

Žádost policie o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše kvůli kauze dotací na Farmu Čapí hnízdo je podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána motivována snahou ovlivnit sněmovní volby. Kvůli ministrovým slovům se ve středu schází sněmovní ústavně právní výbor. Jeho místopředsedovi Janu Farskému se podařilo získat podpisy dalších sedmi členů, včetně dvou členů hnutí ANO.

„Ministr spravedlnosti takovými výroky podrývá základy právního státu a nabourává důvěru v práci tisíců policistů a státních zástupců. Říkat, že na žádost není vhodná doba, je přece naprostý nesmysl,“ zdůrazňuje volební lídr STAN.

Podle něho Pelikán neuvedl žádné důkazy a svá slova o účelovém načasování navíc sám zpochybnil, když uznal, že průtahy ve vyšetřování byly způsobené právníky Agrofertu, kteří nespolupracovali. „Žádost o vydání mohla být už někdy na jaře, věci se daly do pohybu, když na věc dohlédlo státní zastupitelství,“ dodává.


Pelikán by se měl omluvit, což už týden odmítá a chová se spíš jako podnikový právník Agrofertu než jako šéf justice. Další slušná varianta je odstoupení, jinak by měl začít jednat premiér a odvolat ho.Jan Farský

Pelikán si prý svou chybu uvědomil, a proto se snažil, aby rozhovor nevyšel. „To je další faul. Média nejsou zaměstnanci politiků, naopak mají být hlídacími psy. On se ale stále odmítá omluvit a jen opakuje své útoky na policii a státní zástupce, musí proto dojít k razantnějšímu řešení,“ vysvětluje důvody pro svolání výboru.

Farského žádost o svolání výboru podpořil i poslanec Stanislav Grospič z KSČM, podle kterého by měl o případném protiprávním jednání policie rozhodovat soud a nikoli ministr spravedlnosti. „Musí se umět vyjadřovat bez ohledu na to, jakou stranu reprezentuje, a oprostit se od toho, aby hájil předsedu svého hnutí,“ soudí.

„Výbor může od člena vlády požadovat vysvětlení nebo omluvu, případně navrhnout další řešení Poslanecké sněmovně. Blíží se ale konec volebního období a nevím, zda je reálné, že by mohlo dojít například k odvolání pana ministra. Sněmovně ale nejsou výroky členů vlády lhostejné,“ uzavírá Grospič.

autor: všt
Spustit audio