Ministr Němeček: Nemůžu destabilizovat celé zdravotnictví kvůli jedné skupině zaměstnanců

20. listopad 2015

Lékařský odborový klub se chce předžalobní výzvou domoci toho, aby lékaři v nemocnicích měli trojnásobek průměrného platu.

„Memorandum není právně závaznou smlouvou se sankcemi,“ připomněl v našem vysílání ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dokument, který lékaři podepsali s jeho předchůdcem.

Podle něj se současná vláda velmi snaží zvýšit platy všem zdravotníkům. Jen za poslední dva roky rozhodla o zvýšení dvakrát, celkem o 10 %.

„Není úplně fér této vládě vyčítat, že se nesnaží zlepšit podmínky lékařů. Stát by měl udělat maximum, ale jsou nějaké ekonomické možnosti, a my jdeme až na jejich hranu,“ tvrdí ministr.

Další zvýšení by bylo možné pouze v případě navýšení plateb státním pojištěncům. „V tom jsme narazili na odpor ministra financí,“ konstatoval Němeček.

„Nikdo po mně nemůže chtít, abych destabilizoval systém kvůli tomu, že jednorázově uděláme skokové zvýšení jedné skupině zaměstnanců, na které teď prostě nemám.“

Kritiku ministra financí o netransparentnosti pohybu peněz v resortu zdravotnictví jeho šéf odmítá. „Všechny peníze z navýšení jdou úhradovou vyhláškou přímo na platy. Zdravotnictví je dnes výrazně transparentnější než mnohé jiné oblasti státního hospodaření.“

Odchodu lékařů do ciziny v reakci na nesplnění požadavků odborářů se ministr příliš neobává. „Je to nepříjemné, ale podle informací lékařských fakult je trend posledních pěti let zhruba stejný: odchází ročně zhruba 20 % z ročníku, včetně lidí z jiných zemí.“

„Snažíme se jak navýšením platů, tak i zákonem, který má velice zjednodušit vzdělávání lékařů, čelit jejich odchodu do zahraničí, a věřím, že se to časem projeví,“ vyjádřil své naděje Svatopluk Němeček.

autoři: oci , bum
Spustit audio