Ministr Mládek: Když Energetický regulační úřad napáchá škody, zaplatí to daňový poplatník

4. prosinec 2015

Energetický regulační úřad (ERU) potvrdil, že nechce příští rok vyplatit přes 340 miliard korun na podporu většiny obnovitelných zdrojů energie. Úřad pry nerozumí středečnímu usnesení vlády, kterým schválení podpor podmiňoval. Jisté není ani to, zda by dotace odpovídala evropským regulím, uvedl mluvčí úřadu.

„Je to chucpe, na místě paní Vitáskové bych mluvčího ERU vyhodil,“ uvedl v Dnešním Plusu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Situace není vůbec jednoduchá, uznal ministr. „Antimonopolní úřad v Brně vyjednává s Evropskou komisí o tom, jestli podpory budou notifikovány, nebo nebudou. V Bruselu mi ale bylo přislíbeno, že notifikace bude v únoru nebo březnu.“

„Bouře, která byla vyvolána ERU je nepatřičná,“ soudí Mládek. „Tři roky to ten samý úřad schvaloval a nechával vyplácet, a teď najednou je prý všechno jinak, i když se nic nezměnilo.“

Ministr je přesvědčen, že v případě fotovoltaických elektráren došlo sice k překompenzaci, ta ale byla opět kompenzována solární daní.

„Nejsme ale v situaci, kdy vedeme tuto politickou debatu. Tady jednou vznikl závazek státu, že obnovitelné zdroje podpoří, a i když se to někomu nemusí líbit, už závazek existuje, tak ho budeme muset splnit.“

Může se vláda postavit rozhodnutí ERU nevyplatit podporu? „Tady je problém. Jako vláda máme svázané ruce, úřadu nemůžeme mnoho nařizovat, protože by tím byla zpochybněna jeho nezávislost.“

„Pokud Energetický regulační úřad selže a napáchá hospodářské škody, tak to bohužel bude platit stát, daňový poplatník, takže je tu určitá nesymetrie,“ konstatoval Jan Mládek.

Jsme v roli rukojmích, tvrdí Chalupa

Předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa vyjádření ERU také nerozumí.

„Souhlasíme s postojem ministerstva,“ dodal.

Podle něj se jedná o existenci více než 30 tisíc zdrojů se zapojením převážně malých a drobných investorů včetně fyzických osob, domácností i zemědělců.

„Tito všichni mají ohroženou existenci pro příští rok. Chtěl bych vědět, jestli se i tímto ERU zabývá,“ ptal se Chalupa.

Ten nerozumí tomu, proč najednou energetický úřad po třech letech aplikace ustanovení a vypisování podpory najednou aplikuje zákon rozdílným způsobem.

„Jsem přesvědčen o tom, že závazek státu u ERU je, a pokud by opravdu nastala situace, že by podpora nebyla vypsána a vyplácena, pak bychom čelili soudním sporům,“ předpověděl Chalupa.

V právním státě by se provozovatelé ve finále domohli prostředků, na které jim stát přiznal nárok, připomněl předseda. „Garantem by byl samozřejmě stát, ERU je přece státní úřad.“

„Stále analyzujeme situaci a zvažujeme právní kroky, ale jsme do jisté míry v roli rukojmích, a vláda ani my nemáme příliš pák na to, jak konání Energetického regulačního úřadu ovlivnit,“ kritizoval kompetenční asymetrii Štěpán Chalupa.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.