Ministr Lipavský: Je to válka. Bohužel se naplnil náš nejčernější scénář

24. únor 2022

Ukrajina vyhlásila válečný stav. Prezident Volodymyr Zelensky potvrdil informace o ruské invazi a požádal obyvatele, aby nevycházeli z domovů. „Jedná se barbarský a nevyprovokovaný akt. A je naprosto nepřijatelný a v rozporu s mezinárodním právem. Takže očekávám a pracujeme na tom, že přijde patřičná odpověď z Evropské unie a ze Severoatlantické aliance,“ prohlásil ve Speciálu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Podle Lipavského se naplnil „ten nejčernější scénář“. „Tedy plná invaze Ruské federace na Ukrajinu. Je to prostě barbarský akt agrese. Je to válka. Bohužel,“ tvrdí.

Čtěte také

Ministr potvrdil, že Evropská unie a další západní státy mají zájem uvalit na Rusko sankce. „Politická vůle zde je. Postupujeme ve velmi úzké koordinaci se Spojenými státy, s Evropskou unií. Je zde široká koalice mezinárodního společenství, které dbá na to, aby mezinárodní právo nebylo takto brutálně porušováno,“ říká.

Lipavský očekává, že bude dál posíleno východní křídlo Severoatlantické aliance. „Aliance je obranným uskupením. Debaty se vedou o tom, jak zabezpečit Pobaltí a východní státy NATO,“ věří ministr.

„Těžko říct, s čím počítá, nebo nepočítá prezident Putin. Podle některých vystoupení se mi zdá, že je odstřižen od reality. Na druhou stranu má západní společenství dohromady velmi relevantní sílu, vojenskou i ekonomickou, a Rusko s tím musí počítat. Můžeme udělat takové kroky, které Rusko povedou k tomu, aby agresi zastavilo,“ dodává ministr Lipavský.

Čtěte také

Stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO) navrhuje sáhnout po tvrdých sankcích, například Rusko ekonomicky izolovat od světa například odstřižením od systému SWIFT: „Jako Západ jsme se snažili do poslední chvíle o všechny možné diplomatické kroky. Bohužel to podle všeho vypadá, že to bylo předurčeno k nezdaru a že Vladimir Putin měl svůj plán už dlouho připraven.“

Poslechněte si živě celý Speciál Plusu a Radiožurnálu. Uslyšíte naše reportéry a spolupracovníky přímo z Ukrajiny a Moskvy.

autoři: Jan Pokorný , kac
Spustit audio