Ministerstvo zemědělství plánuje osvětu zákazníků. Domácí potraviny jsou kvalitnější, míní ministr Jurečka

19. únor 2014

Evropská unie poskytuje kromě ochranných známek také tři chráněná označení. Jedno se týká ochrany pojmenování původu, druhé pojmenování zeměpisného a třetí chrání zaručenou tradiční specialitu. Spory vede česká strana se Slováky především o Jihočeskou nivu a Pražskou šunku.

Nedávno se muselo přejmenovat pomazánkové máslo na pomazánkové tradiční kvůli tomu, že EU neuznala argument, že by šlo o tradiční specialitu.

Podle agrárního analytika Petra Havla bude české ministerstvo zemědělství pokračovat v podpoře projektů Klasa a Regionální potravina:

"Právě ta Regionální potravina se více blíží tradičním českým značkám. To je nějaký výrobek, který je spojen s určitým územím, obvykle je od začátku až do konce, až na nějaké exotické ingredience, vyráběn z českých surovin a na území České republiky. To je typ potraviny, který splňuje pojem česká potravina, protože celá řada potravin, které se tváří jako české, vůbec české nejsou.“

Jak v Ranním Plusu řekl ministr zemědělství Marian Jurečka, jeho resort se bude snažit o posílení investic do zemědělské prvovýroby a zpracovatelského potravinářského sektoru:

„Potom je to otázka posílení marketingu, pomoci konkrétním zpracovatelům a producentům, kteří výrobky uvádějí na trh, aby se mohli marketingově více prosadit. Třetí oblast je osvěta zákazníků, aby si uvědomovali, že nákupem našich domácích potravin nejen, že kupují kvalitnější potraviny, ale také že podporují českou ekonomiku,“ uvedl ministr Jurečka.

autoři: mvo , kko
Spustit audio