Ministerstvo vnitra nabývá charakter superministerstva, říká politoložka Vladimíra Dvořáková

Profesorka Vladimíra Dvořáková dříve řekla, že nevěří, že by kvůli reformě policie padla vláda – spíš jde o to, kdo z celé situace bude mít politické body. Kdo má navrch?

„Na jednu stranu pan Babiš zvedl prapor boje proti korupci a místo Čapího hnízda se najednou bojuje za čistotu policie, čímž posílil vlastní image. Svým způsobem teď, když reforma byla o měsíc odložena, ale je již podepsána, tak si myslím, že se velmi posílilo mocenské postavení pana Chovance, kde ministerstvo vnitra nabývá charakter superministerstva,“ říká Dvořáková.

Argumentace a výtky proti návrhu reformy ale nejsou proto, že by byla nezákonná, ale proto, jak byl návrh připravován. „Existuje koncepce rozvoje policie, byla předložena asi před měsícem nebo dvěma, a tam není zmínka o reorganizaci, což je poměrně zvláštní. Nevěděli o tom stát zástupci a přitom se to dotýká těch nejzávažnějších trestných činů nebo otázek, kde je riziko propojení politiky, organizovaného zločinu a korupce.“

Na reakce hnutí ANO, které hrozilo odchodem z vládní koalice, Vladimír Dvořáková říká, že podle jejího názoru nešlo o skutečné riziko pádu koalice, ale o formu nátlaku, která potlačí koaličního partnera, který ztratí politické body. Ministr Chovanec podle ní svou pozici upevnil.

Nový Národní akreditační úřad

Dalším tématem rozhovoru s profesorkou Dvořákovou je vznik Národního akreditačního úřadu, který od 1. září nahradí Akreditační komisi, v jejímž čele stojí. To, že bude úřad financován ministerstvem školství, podle ní není problém, protože takto byla financována i Akreditační komise

Problém ale vidí jinde: „Měli jsme dost obavy poté, co byl přijat pozměňovací zákon, který předsedům a místopředsedům fakticky zakazoval působení na vysokých školách, včetně působení ve vědeckých radách.“ Nový úřad také bude moci vydávat přímo povolení, nikoliv pouze doporučení ministerstvu školství ohledně akreditací. To vidí profesorka Dvořáková jako podstatné.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , jpr
Spustit audio