Mimořádný úspěch Safari Parku Dvůr Králové. Exotický opeřenec hadilov písař má dvě nová mláďata

8. srpen 2020 08:02

Ošetřovatelé ptáků odchovali v Safari Parku Dvůr Králové dvě nová mláďata hadilova písaře. Jde o mimořádný úspěch, protože podobným výsledkem se může pochlubit jen málokterá zoo. A navíc hadilovů přišlo na svět ve Dvoře Králové nad Labem už celkem deset!

Exoticky vyhlížejícího opeřence se zvláštním hlasem vám představí zoolog Michal Podhrázský a reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

České jméno hadilov vystihuje schopnost obratně lovit hady (i jedovaté), druhové jméno písař pak je vysvětlováno tím, že chocholka v klidové poloze připomíná písaře s perem za uchem.

Hadilov žije většinou celý život ve stejném páru. Partneři společně loví a společně také staví velké ploché hnízdo ve větvích stromů. Hnízdo pak používají několik let. Každý pár si brání vlastní teritorium o rozloze až 45 kilometrů čtverečních.

Malé obratlovce, hady a hmyz loví pomocí zobáku nebo spárů ze země. K tomu jim slouží extrémně dlouhé nohy. Pokud má hadilov kořist vyhlédnutou, umí se k ní tiše přiblížit.

Hadilov písař

Křídla používají v případě potřeby jako štít. Samice snáší jednotlivá vejce v odstupu několika dní. Ve snůšce může být jedno až tři vejce. Po asi šesti týdnech se líhnou bílá, nebo světle šedá mláďata. Krmí je oba rodiče.

Čtěte také

Hadilov umí létat i do velkých výšek, ale nečiní tak často. Je velmi dobrým běžcem. Do vzduchu se vznáší v době toku. Druhou příležitostí je útok ze strany velké šelmy. Hadilov se rozběhne a vznese. Buď usedá na strom nebo se ihned po odeznění ohrožení opět snáší na zem.

Hadilov patří do řádu dravců, ale je tak specifický, že pro něj byla vytvořena zvláštní čeleď, jejímž je jediným zástupcem.

I přes dosavadní hojnost je hadilov chráněn, a to Africkou konvencí na zachování přírody a přírodních zdrojů.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Hadilova najdete ve čtyřech desítkách evropských zoo. K rozmnožování ovšem dochází velmi zřídka.

Hadilov je národním symbolem Sudánu a ve znaku ho má Jihoafrická republika.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související