Mimořádný summit Evropské rady bude 1. března

16. únor 2009

V dnešních Informacích z EU se budeme věnovat návštěvě českého premiéra Mirka Topolánka v Evropské komisi, v druhé části se pak zaměříme na rozšiřování EU směrem na Balkán.

Evropská unie hledá společný postup proti finanční a hospodářské krizi. Při své návštěvě Evropské komise proto český premiér Mirek Topolánek svolal na 1. března mimořádný summit Evropské rady, který by měl zhodnotit dosavadní úsilí států v boji proti krizi a najít společný přístup. Má také připravit závěry pro pravidelnou schůzku, která se uskuteční po polovině března. Český premiér se s předsedou Evropské komise shodl, že právě v době, kdy sílí tlak na přijímání protekcionistických opatření je nutné dbát na dodržování pravidel jednotného trhu a férové hospodářské soutěže. Ze záznamu tiskové konference uslyšíte předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa a českého premiéra Mirka Topolánka.

V druhé části dnešní půlhodinky se budeme věnovat rozšiřování EU směrem na Balkán. Nabídneme vám záznam z tiskové konference, na které vystoupil komisař pro rozšíření Olli Rehn a srbský ministr vnitra Ivica Dačić.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio