Milovníci nahoty a přirozenosti oslavují

3. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dubrovník zavede zvýhodněné turistické vstupenky do turistických objektů. Největší naturistický park v Chorvatsku a zřejmě i v celé Evropě oslavuje 50. výročí svého vzniku. Blíží se rytířské hry v Sinji. Američan, který chce procestovat svět bez použití motoru, právě projíždí Chorvatskem.

Město Dubrovník hodlá zavést zlevněné turistické vstupenky do památkových objektů. Lístek bude stát 100 kun, tedy necelých 14 eur, a bude zahrnovat vstup do tří městských muzejí, pevnosti Revelin a několika uměleckých galerií. Platit bude jeden den, od příští sezóny budou tyto vstupenky týdenní. Vedení města si od projektu slibuje, že přiměje návštěvníky, aby v Dubrovníku trávili více času.

Největší naturistický park v Chorvatsku a údajně i v celé Evropě slaví letos 50 let od svého založení. Koversada v istrijském kraji Vrsara se rozprostírá na 85 hektarech a ani po letech zájem o pobyt u moře nahoře i dole bez zjevně neutichá. O tomto víkendu v Koversadě prý přebývá více než 5000 hostů. Pobyt na tomto místě se řídí přesnými pravidly, mimo jiné je zakázáno fotografovat. Sami naturisté také tvrdí, že se výrazně odlišují od nudistů, kteří jsou exhibicionisté a chtějí jen ukazovat nahé tělo, natímco správným naturistům jde o splynutí s přírodou.

Prakticky každý den, který zbývá do tradičních alkarských neboli rytířských či jezdeckých her v Sinji, se v tomto městě konají nějaké přípravné akce. Samotní alkari, tedy rytíři, kteří se letos zúčastní tradičních soutěží, přijali včera v místním kostele požehnání. Alkarské hry se v Sinji konají nepřetržitě už 294 let. Při hlavním klání, které letos připadá na 9. srpna, se jezdci na koních v plném trysku snaží strefit kopím do kruhu zavěšeného na laně.

Pokud na chorvatských silnicích v těchto dnech potkáte cyklistu s plnovousem s nápadně velkým počtem batohů a závěsných tašek, dejte na něj pozor. Může jít o Američana Charlese Brighama, který se rozhodl objet svět bez použití motoru. Po projetí Severní Ameriky, Británie a kontinentální Evropy právě nyní dorazil do Chorvatska. Přes moře se přepravuje výhradně na plachetnicích. Z Chorvatska se chystá na Blízký východ a odhaduje, že i s přestávkami bude cestovat pět let.

V Savudriji na Istrii otevřeli největší a nejlépe vybavený golfový resort v Chorvatsku. Vybudoval ho nadnárodní koncern Kempinski, který si slibuje, že hřiště může přilákat až 180 tisíc návštěvníků. V komplexu je i pětihvězdičkový hotel, vily, bazény či restaurace. Samotné hřiště měří více než 6 kilometrů, má 18 jamek a bude otevřené po celý rok.

Kam se můžete vypravit dnes večer? Například v Trogiru od 21 hodin na náměstí Jana Pavla II., kde vystoupí dětští zpěváci, kteří předvedou hity Michaela Jacksona. V Pule na náměstí Portarata, taktéž v 9 večer, začíná další z koncertů tamního jazzového léta, dnes hraje francouzský Zozophonic Orchestra.

Ve Splitu na Sustipanu ve 21 hodin uvidíte tango v podání opery a baletu z turecké Ankary. V Zadaru se koná od 21.30 na nádvoří paláce Providurova Středomořská noc, vystoupí dvě italské hudební formace.

Směnné kurzy pro dnešní den:
V Raiffeisenbance je 100 českých korun za 27,70 kun, za euro dostanete 7,31 kun.

Ceny pohonných hmot:
U nejrozšířenější sítě INA stojí eurosuper 7,51 kun a eurodiesel 6,73 kun.

Doprava:
Na většině hlavních silničních a dálničních tahů je zesílený provoz. Menší kolony se mohou tvořit na jadranské magistrále a na dálnicích, kde silničáři provádějí údržbu.

Zesílený provoz je i na nejdůležitějších hraničních přechodech se Slovinskem.

Počasí 4. července:
Zítra čekejte proměnlivou oblačnost a nižší teploty než dnes. Místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Vítr bude většinou slabý proměnlivých směrů. Nejnižší teploty na Jadranu kolem 20 a nejvyšší denní 26 až 30 °C.

Upozornění pro jachtaře: Nejprve na severním Jadranu a později v noci a zítra i v dalších oblastech se objeví náhlé bouřky. Odpoledne na otevřeném moři ve střední části Jadranu může zafoukat severovýchodní a v noci severozápadní vítr o síle 30 až 40 uzlů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu