Milostivé léto pomohlo 20 tisícům lidí. Nové kolo už ale nedává smysl, hodnotí expert na dluhy Hábl

12. duben 2023
Souvislosti Plus

Od podzimu 2021 prošlo Česko dvěma koly Milostivého léta. Minulý týden prošel Sněmovnou v prvním čtení návrh na odpuštění úroků a penále k neuhrazeným daním nebo sociálním odvodům. Připravuje se také novela insolvenčního zákona, která mimo jiné zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky.

„Dlužní problémy jsou napříč celou ČR. Samozřejmě někde jsou větší, někde jsou menší. Mezi nejpostiženější regiony patří severozápadní region, to znamená Karlovarsko, Ústecko, kde jsou i další strukturální problémy. Nejrizikovější skupinou jsou potom nízkopříjmové domácnosti, zejména osaměle žijící důchodci nebo lidé s nízkými příjmy a s více dětmi,“ říká Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

Čtěte také

Hábla doplnil Marek Výborný, poslanec za KDU-ČSL, předseda poslaneckého klubu a spoluautor zákona o Milostivém létu.

„Skutečně to souvisí se strukturálně postiženými regiony, nejenom Severní Čechy, ale podíváme-li se na severní Moravu, tak je to výběžek okolo Bruntálu, Jeseníku, potom některé části Moravskoslezského kraje, tam ty problémy lidí, kteří se dostávají do dluhových pastí, výrazně stoupají. Prosta tomu není ale žádná část ČR a my se snažíme dělat maximum, abychom těmto lidem pomohli a zároveň respektovali a šetřili i práva věřitelů,“ míní Výborný.

Očekávání byla vyšší

Nyní Poslanecká sněmovna projednává další novelu insolvenčního zákona, kde daný systém, jak uvádí Výborný, má skutečně pomáhat dlužníkům, kteří se chtějí chovat zodpovědně a zároveň má zaručit věřitelům, že nebudou zcela kráceni na svých právech.

Čtěte také

„Milostivé léto stojí na základním principu, že dlužná jistina se musí zaplatit do posledního haléře, a tím se systém stává výhodným pro všechny. Věřitelé jednorázově dostanou zpátky dlužnou částku. Když se podíváme na čísla z VZP, tak tam jednoznačně první i druhé kolo výrazně pomohlo. Zároveň pomůžeme dlužníkům vyřešit aspoň část dluhů, které mají. A současně to má velký benefit pro stát, protože jestli něco potřebuje, tak právě pomoci řešit strukturální problémy v regionech,“ říká Výborný.

Projekt Milostivé léto oddlužil zhruba 20 tisíc lidí. A ačkoliv byla mediální očekávání mnohem vyšší, mluvilo se až o 200 tisících lidech, tak je Hábl s takovýmto výsledkem i přesto spokojený.

„Vždy jsme říkali, že to bude zhruba 10 procent z toho právě proto, že tam byla celá řada bariér. Spousta lidí má více exekucí a nemohli se zapojit, protože neměli na uhrazení jistiny. Za mě těch 15 až 20 tisíc lidí, kteří se zbavili exekucí, je obrovský úspěch a jsem rád, že Milostivé léto proběhlo a opravdu pomohlo tam, kde by nepomohlo nic jiného než dlouhý pětiletý proces oddlužení, který tady v těch případech nedával smysl,“ vysvětluje Hábl.

Nové kolo už nedává smysl

NERV ovšem považuje takovéto řešení na daný typ exekucí a dluhů již za vyčerpaný a dále podle něj nebude dávat smysl. S tímto názorem souhlasí i Hábl.

Čtěte také

„Tato akce mířila do minula na dluhy, které už dneska za těchto podmínek nevznikají. To znamená u dopravních podniků, kde z tisícikoruny bylo 20 tisíc, to už dnes není možné. Dnes když se člověk dostane do exekuce, tak se to vyšplhá maximálně k 12 tisícům. Když se člověk dostane do prodlení s nájmem, tak už tam není 92procentní úrok nebo poplatek z prodlení. Jinými slovy, mířili jsme na dluhy, které by za dnešních podmínek již znovu nevznikly,“ vysvětluje Hábl a dodává, že nyní je potřeba se v rámci insolvenčního zákona zaměřit na ty, na které Milostivé léto nemířilo.

Otázka morálního hazardu

Výborný také zdůrazňuje a potvrzuje Háblovo tvrzení, že princip Milostivého léta byl skutečně jednorázovou akcí, která se v průběhu dalších let nebude již opakovat. Stejně tak uvádí, že pokud bude nyní schválena jednorázová možnost pomoci, která by případně platila od 1. července do 30. listopadu tohoto roku, také se bude jednat o znovu již neopakovatelnou akci.

Hosté:
Marek Výborný, poslanec za KDU-ČSL, předseda poslaneckého klubu a spoluautor zákona o Milostivém létu
Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení
Tomáš Ervín Dombrovský, analytik trhu práce společnosti LMC

„Týká se především nedoplatků na daních, sociálního pojištění, ale třeba také vězeňských poplatků. A pokud některé obce a města přijmou své vyhlášky a připojí se k tomuto Milostivému létu, což mohou učinit do konce června, tak pak bude možné se zbavit i dluhů třeba na poplatcích za odpad, hřbitovních poplatcích nebo poplatcích za psa a podobně, a to v jednotlivých obcích a městech ČR. Zdůrazňuji ale jednorázovost, která se nemůže v příštích letech opakovat, protože to bychom se dostali na morální hazard,“ dodává Výborný.

Poslechněte si celý pořad Souvislosti Plus v audiozáznamu. Moderuje Patricie Polanská.

Spustit audio

Související