Miloš Zeman: Heslo amerických protestů Black Lives Matter je rasistické

3. červenec 2020
Výrok týdne

Heslo Black Lives Matter (Na životech černochů záleží) je podle prezidenta rasistické. Alespoň to řekl při návštěvě v rezidenci amerického velvyslance u příležitosti oslav 244. výročí Dne nezávislosti Spojených států. Dodal, že totiž záleží na všech životech.

Čtěte také

Miloš Zeman kritizoval i názorové vůdce spojené s protesty. Uvedl, že nepotřebuje žádné nové velké bratry, kteří mu budou říkat, jaké hodnoty by měl zastávat.

Co se obvykle očekává na recepci ke státnímu svátku? Provinil se proti zvyklostem, nebo ne? Na stránkách americké ambasády se k vystoupení prezidenta neobjevil jediný citát nebo fotografie. Je to obvyklé? Může vyjádření prezidenta nějak poškodit vztahy mezi oběma zeměmi? Kde se vzal slogan Black Lives Matters?

Výrok týdne analyzují bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář a Jiří Pondělíček z Katedry severoamerických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Prezident Miloš Zeman na oslavě při příležitosti 244. výročí Dne nezávislosti USA, kterou uspořádal ve své pražské rezidenci americký velvyslanec v ČR Stephen King
autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související