Miloš Zeman: Budu tak tolerantní, že své veto vztáhnu jen k jediné osobě, ale přes to nepojede vlak

19. listopad 2021
Výrok týdne

Prezident Miloš Zeman se ve středu v rozhovoru pro televizi NOVA vyjádřil k sestavování nové vlády. Mluvil o personálním obsazení jednotlivých resortů, jak mu jej předložil designovaný premiér Petr Fiala z ODS.

I když u několika ministrů mám podezření, že rezortu, který mají řídit vůbec nerozumí, protože se jím nikdy nezabývali, tak budu tak tolerantní, že své veto vztáhnu k jedné jediné osobě... Budu mít důvody, které premiéru Fialovi řeknu a přes které nepojede vlak.

Miloš Zeman

Podle informací serveru iDnes a rádia Frekvence 1 je problematickým kandidátem Pirát Jan Lipavský, který by měl obsadit ministerstvo zahraničí. Prezident to však alespoň zatím nepotvrdil.

Ptáme se

Může ale prezident ministra vetovat? Existují specifické okolnosti, podle kterých je to možné?

Čtěte také

A může takovou okolností být přesvědčení prezidenta, že navržený ministr rezortu nerozumí? Je Ústava jednoznačná v tom, kde leží hranice mezi osobními či politickými důvody a něčím závažnějším?

V čem spočívá takzvaná kompetenční žaloba, ke které by mohlo dojít, pokud by ani jedna ze stran neustoupila? Podobný spor už Ústavní soud řešil a vyhověl kompetenční žalobě, kterou v roce 2007 podala tehdejší předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, a to proti rozhodnutí prezidenta Václava Klause o jmenování Jaroslava Bureše do funkce místopředsedy Nejvyššího soudu. Soud uznal, že toto rozhodnutí nebylo vhodné.

Celý Výrok týdne s Janem Burdou najdete v audiozáznamu. Hosty byli ústavní právník Marek Antoš z Právnické fakulty Univerzity Karlovy a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související