Miloš Šenkýř: Tenisová raketa v Praze, kobliha v Brně?

15. červenec 2020

Jsou to zoufalství nebo ideály, které mohou vést volebního lídra, aby se ze čtvrtého místa volební kandidátky vrátil do jejího čela?

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Původní lídr své politické uskupení opustil a staronový jeho členem ani není. Ne, nebavíme se teď o nějaké komunální pidistraničce. To je realita hnutí ANO v Jihomoravském kraji.

Čtěte také

Veletoče, které uskupení prožívá před krajskými volbami, se navenek pojí mimo jiné s korupční aférou, jejíž rozplétání stále pokračuje v městské části Brno-střed. Ale kořeny mají hlubší.

Na jihomoravském hejtmanství získalo ANO před čtyřmi lety pětinu hlasů a téměř čtvrtinu zastupitelských mandátů. Sice to nebylo nejlepší číslo v republice, ale dalo hnutí solidní výchozí pozici.

Člověk se může ptát, proč takové hnutí za čtyři roky nepřiměje svého hejtmana, aby se stal jeho členem. Asi to nemá ve strategickém plánu, ostatně nečleny je i velká část ministrů a dalších lidí spojených s hnutím na celostátní úrovni.

Výrazné osobnosti?

Čtěte také

Jenže, pokud zůstaneme na jihu Moravy v době rozhodování o volebních kandidátkách, kteří členové ANO jsou dost viditelní, aby zaujali voliče i mimo svou obec a její okolí? Poslankyně a krajská radní, kterou více než jiná práce zviditelnila její diplomka a třináctidenní působení v čele ministerstva spravedlnosti? Náměstek brněnského primátora odpovědný za stále ne dobře fungující systém modrých zón? Místopředseda hnutí, skloňovaný v souvislosti s ovlivňováním veřejných zakázek?

Odmysleme teď oblíbeného ředitele hvězdárny, který už se stal senátorem, či několik lékařů a starostů. Jedno výraznější jméno tu tehdy bylo. Místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál před dvěma lety vyhrál v Brně komunální volby. Byť ve stylu Pyrrhova vítězství, takže primátorský post neobhájil a skončil v opozici. Populární tvář se zdála vhodným kandidátem na hejtmana. A v čele kandidátky také stanul. Ale jen do chvíle, kdy z hnutí vystoupil právě s odvoláním na vnitřní náladu a situaci hnutí.

Tenisová raketa

Pak se v plné nahotě ukázalo, jak personálně slabé hnutí ANO je. Najednou se hodí dosluhující hejtman Bohumil Šimek, který byl předtím jako nevýrazný odklizený na čtvrtou pozici kandidátky. Nemá za sebou aféry, je vhodný na to, aby se opět stal volební tváří. Byť znovu jako nečlen.

Můžeme se bavit o tom, jestli to jsou ideály Bohumila Šimka, které ho vedly pomoct uskupení. Nebo takové mírné zoufalství, že není právě výhodný návrat do pozice ředitele městské policie v Brně, kde je ANO v opozici. Ale mnohem více se můžeme zamýšlet nad otázkou, jestli podobný krok je krokem idealistickým nebo krokem zoufalství ze strany hnutí ANO v Brně.

03494680.jpeg

O Praze a ODS se kdysi říkalo, že by tam ve volbách zvítězila i tenisová raketa Václava Klause. Čas ukázal, že i takovou pozici jde ztratit. Ani marketingový efekt koblihy stranického předsedy dlouho fungovat nemusí.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio

Související