Miloš Šenkýř: Slevy v dopravě – a co po jejich inkubační době?

18. duben 2020

Počty cestujících v autobusech i vlacích v posledních dnech klesly na desetinu. A někde je to ještě méně.

Jak se vyrovnávají kraje a města s jízdným ve veřejné dopravě a co bude po „inkubační době“ těchto opatření?

Čtěte také

Někde to řekli jasně – doprava bude po dobu nouzového stavu bezplatná. Sníží to riziko přenosu nákazy koronavirem při nákupu jízdenek a při jejich označování.

Jinde, jako třeba na jižní Moravě, to vyřešili šalamounsky. Jízdné lidé dál platí. Jenže – předními dveřmi není možné do autobusu nastupovat, samozřejmě pokud nejsou ve vozu jako takové jediné. Prostor u řidiče je zároveň po úroveň prvních sedadel zavřený, aby byl člověk za volantem aspoň trošku chráněný před nákazou. A většina regionálních autobusů má jediný značkovač na jízdenky právě u řidiče.

Jihomoravský kraj se omezil na diplomatické konstatování, že cestující by měli mít jízdenku u sebe, i když ji v danou chvíli nemohou označit. Takže v podstatě také přistoupil na dopravu zdarma.

Inspirace ze Slovenska

Čtěte také

Veřejná doprava zdarma je podobným opatřením jako zrušení takzvaných modrých zón, tedy placení za parkování. Vláda rozhodla, že za parkování není v těchto zónách potřeba po přechodnou dobu platit.

Současná opatření zadělávají na problém s tím, až se ozvou ti, kteří budou říkat, že chtějí platnost svých předplacenek prodloužit právě o bezplatné období. A navíc, náklady plynou. Vlaky i autobusy jezdí, parkoviště je potřeba udržovat. Opět příklad jižní Moravy – krajský úřad teď stojí provoz už jen omezeného počtu vlaků a autobusů dva a půl milionu korun denně. A brněnská městská doprava kolem dvou milionů.

Až přijde den zúčtování, budou to v dopravě velké sumy. Dopravci budou chtít peníze pro zaměstnance, krajům budou chybět vybrané peníze za jízdenky. Další zářez na seznamu nákladů a jejich vyúčtování čeká nás všechny. Asi by bylo nefér teď apelovat na všechny, kteří využívají služby, aby aspoň dobrovolně platili. Ale jednu inspiraci mám, ze Slovenska.

03494680.jpeg

Zatímco u nás ministerstvo financí uvažuje kvůli budoucím úsporám o škrtech části slev v dopravě, těch pro seniory a studenty, naši východní sousedé teď – aspoň v celostátní dopravě – volí jiný postup. Naopak už nyní omezili slevy pro studenty a pohrozili jejich zrušením pro seniory. Doplácet budou tak jako tak a ekonomickým tlakem aspoň omezí pro část lidí cestování, aby se nákaza nešířila. Také zajímavý pohled.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio