Miloš Šenkýř: Mezi elektronizací a čištěním zákonů

18. srpen 2022

Na počátku, před více než sto lety, zákonodárci přijali něco, co bylo všeobjímající. Tehdy museli akceptovat hromadu zákonů z dob mocnářství. Teď, po více než sto letech, to všeobjímajícno a jeho další vývoj čistíme. Od toho, co tam bylo tehdy, i od toho, co tam za tu dobu přibylo. Zůstává otázka, proč až teď?

Tenhle je můj oblíbený: „Státní správa postará se, pokud toho bude třeba, o zřízení ústavů, ve kterých se dostane řemeslným prostitutkám dočasného útulku a příležitosti k nápravě.“

Čtěte také

I tento paragraf je stále součástí našeho právního řádu. Stejně jako spousta dalších – o cenách surovin či zákazu sňatků pro mladé učitelky. A ministerstvo vnitra teď s velkou slávou předložilo návrh, který by měl náš právní řád odplevelit. Vymazat podobné předpisy.

Ne, že by to nebylo nutné. Naopak, nezbytné je to už pěkně dlouho. Nejen kvůli vyčpělým předpisům, které mohou být k smíchu stejně jako anglické zákony o potírání čarodějnictví. Jenomže v tomto případě trošku pes honí svůj vlastní ocas.

Před dubnem 1945

Není to jen dobročinné přemýšlení, jak zpřehlednit systém našich předpisů. Je tu i paralelně běžící práce na tom, abychom se dočkali sbírky zákonů a dalších předpisů konečně v elektronické podobě.

Čtěte také

Ano, je to tak. V digitální době klade Česká republika oficiálně stále důraz na klasickou papírovou sbírku zákonů. I když se hned několik firem živí tím, že ji nejen právníkům, ale i veřejným institucím prodává v elektronické podobě s vyhledáváním a propojením na související texty. Stát ne roky, ale už desítky let pokulhává – a teď to dohání.

Sám stát zastoupený špičkovými legislativci najednou narazil na to, že možná ani neví, co všechno v tuzemsku platí. A nejde zdaleka jen o poslední desítky let a spoustu jednorázových předpisů. Zádrhel je už u jednoho z prvních zákonů, který přijali představitelé vzniklého Československa, u takzvané recepční normy „Veškeré dosavadní zemské a říšské zákony a nařízení zůstávají prozatím v platnosti.“

Čtěte také

I když máme úředníky z dob mocnářství zakotvené jako byrokratické pečlivky, mnoho tehdejších předpisů mohlo zůstat zapadnutých a zapomenutých. Konečně, ještě nedávno se mnoho faktů ověřovalo aspoň na Moravě v zemských deskách, které tak tvoří originální dokument o vývoji práv od středověku po současnost. A jsou tak vlastně součástí právního systému.

Miloš Šenkýř

Teď se musíme vyrovnat s tím, jak pročistit právní řád. Ministerstvo vnitra navrhuje zrušit předpisy přijaté před dubnem 1945 s výjimkou konkrétních vyjmenovaných případů. A začne mravenčí práce pro právníky a legislativce napříč republikou, kteří by měli najít, kde podobným postupem může nastat problém. Až bude dokonáno, půjde dokončit i tu elektronickou sbírku zákonů tak, aby opravdu byla v souladu se skutečností. Důležitá a záslužná práce.

Zásadní chyba je jedna. To vše neděláme na počátku elektronizace veřejné správy. Děláme to ve 20. letech 21. století.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio