Miliony robotů namísto čínských dělníků

15. prosinec 2015

Agentura NASA chystá globální síť protipožárních družic. Americký raketový torpédoborec nové generace Zumwalt vyplul do vod Atlantického oceánu. Čína chce v příštích letech nahradit miliony dělníků v továrnách roboty. Americký Úřad pro kontrolu léků schválil pro civilní lékařské účely používání speciálního přístroje, který do 20 sekund zastaví akutní krvácení. Krátké novinky ze světa vědy a techniky Magazínu Leonardo.

Agentura NASA chystá globální síť protipožárních družic

Včasné odhalování požárů patří k nelehkým, ale důležitým úkolům. Proto chce americká kosmická agentura NASA (konkrétněji její laboratoř JPL) postupně vypustit asi 200 družic, které budou dohromady tvořit globální síť pro včasné odhalování požárů, s názvem Firesat. Nejvíce nebezpečné požáry často vznikají v odlehlých a řídce osídlených oblastech na venkově, kde je malá pravděpodobnost, že si začínajícího požáru někdo všimne. Proto NASA vyvíjí systém automatického hlášení požáru, založeného na družicích obíhajících v kosmu, které budou pracovat zcela bez lidské asistence. Kolem 200 družic bude vybaveno tepelnými senzory, přičemž tyto “protipožární hlásiče” budou v pravidelných intervalech obíhat kolem Země a pokrývat tak většinu její plochy. Jejich tepelné senzory budou schopny zaznamenat již malá ohniska požáru o průměru kolem 10-15 metrů a to již zhruba 15 minut po jejich vzniku. Za další 3 minuty bude moci být v příslušném místě na Zemi vyhlášen poplach. Síť Firesat bude také schopna zaznamenávat výbuchy a olejové skvrny na hladině moří a posílat zájemcům fotky požáru jednou za minutu (dnes je toto možné jen zhruba 2x denně). Síť bude uvedena do plného provozu v roce 2018.

Zdroj: JPL, Popular Science, NASA

Americký raketový torpédoborec nové generace Zumwalt vyplul do vod Atlantického oceánu

USS Zumwalt je zbrusu nová válečná loď, určená zejména pro boj v příbřežních vodách. Je velmi štíhlá, dlouhá 185 metrů a má velmi malý efektivní radarový obraz. Svým atypickým tvarem připomíná ponorku ostrých tvarů, vypadá téměř jako dlouhý nůž. Velká část objemu lodi se rozkládá pod čarou ponoru. Pokud jde o její výzbroj, americké válečné námořnictvo výhledově počítá například s elektromagnetickými děly a lasery. Stávající verze má však na palubě zatím standardní námořní děla. Na její zádi mohou přistát 2 helikoptéry nebo několik malých dronů. Zumwalt si také vysloužil označení “první vojenská stoprocentně elektrická loď”. Loď má navíc v sobě zabudovánu pokročilou a hustou počítačovou síť. Sedmého prosince tato futuristická loď, která je navíc největším americkým torpédoborcem v historii, vyplula k prvním plavebním testům do vod Atlantického oceánu. Celkem budou postaveny dvě nebo tři lodě tohoto typu.

Zdroj: Wired, Popular Science, Telegraph, Youtube

Čína chce v příštích letech nahradit miliony dělníků v továrnách roboty

Čína je od roku 2013 největším dovozcem průmyslových robotů na světě. V současné době sice v čínských továrnách pracuje jen 30 robotů na 10000 lidských pracovníků, což je asi 15 krát méně než Jižní Koreji a 11 krát méně než Japonsku, avšak nyní je v čínských továrnách každý rok instalováno více než 30000 nových robotů, což je zhruba stejný počet jako v Japonsku. A příští rok má v tomto ohledu dokonce Čína Japonsko překonat. V řadě provozů přitom jeden průmyslový robot může nahradit 6 až 8 lidských pracovníků. Cílem této transformace či upgradu čínského průmyslu je udržet vysoký percentuální narůst hrubého domácího produktu na hlavu. Platy dělníků v čínských továrnách nyní rostou zhruba o 10 procent ročně a počet dělnických pracovníků, kteří jsou k dispozici, se navíc stále snižuje, což obojí vede výrobce stále více k jasné preferenci robotické práce před lidskou. Je pravděpodobné, že za několik let bude každý třetí robot na světě pracovat právě v Číně.

Zdroj: MIT Technology review, Tech Times, Economic Times, Fortune, Nikkei Asian Review

Nástroj pro uzavření krvácející rány za 15-20 sekund

Americký Úřad pro kontrolu léků schválil pro civilní lékařské účely používání speciálního přístroje k zastavení akutního vážného krvácení, který byl předtím používán v armádě. Zařízení se jmenuje XSTAT Rapid Hemostasis System či zkráceně XSTAT 30 a má podobu velké injekční stříkačky, naplněné 92 malými pružnými houbičkami z celulózy, které mají tvar tabletek o průměru 12 milimetrů. Aplikace je jednoduchá - ústí stříkačky se přiloží k ráně a pomocí manuálního tlaku se malé houbičky vpraví do rány. Po kontaktu s krví se roztáhnou a nasají krev, čímž dojde k uzavření rány a k vytvoření dostatečného tlaku. Toto uzavření může trvat až 4 hodiny. Během této doby je možné podniknout další nutné kroky ke zvládnutí příslušného zranění. Pro snadnou pozdější extrakci je každá houbička označena tak, že je vidět pod rentgenem. Výrobcem přístroje je firma RevMedX.

Zdroj: XSTAT, Gizmodo, IFL Science, Popular Science 1,Popular Science 2,Popular Science 3, Extremetech, RevMedX

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.